Италианците са дали на света много, при това все страхотни

...
Италианците са дали на света много, при това все страхотни
Коментари Харесай

Класически италиански сосове за макарони

Италианците са дали на света доста, освен това все страхотни ястия, за което сме им безпределно признателни. Като изключим пицата, с чиста съвест можем да кажем, че пастата е едно от най-великите достижения на кулинарията, което, за благополучие, може да бъде приготвено и у дома.

За тази цел обаче с изключение на нужното количество тестени артикули, ще имаме потребност и от в действителност добър сос за паста, който да добави на ястието италиански темперамент.

Днес ще ви представим няколко типичен италиански сосове за макарони, които също толкоз сполучливо можете да употребявате и за пене или фарфале.

Болонезе

Сосът Болонезе с горделивост носи купата емблема на италианската кухня. За да го извършите идеален, ще имате потребност от 1 огромна глава лук, нарязана на ситно, 50 г масло, 150 г бекон, нарязан на ситно, 1 морков, нарязан на дребни кубчета, 250 г сварено телешко месо, нарязано на дребно, 2 ч. ч. телешки бульон /2 кубчета/, 250 г белени домати /доматено пюре/, 1/2 винена чаша алено вино, щипка индийско орехче, 150 г прясно настърган пармезан

Начин на подготвяне: Запържете бекона в маслото в огромен тиган с дебело дъно, прибавете морковите, лука и ги задушете, бъркайки непрекъснато към 6-8 минути. Увеличете температурата, прибавете месото и продължавайте да бъркате, прибавете доматеното пюре или нарязаните на ситно домати. Сложете виното, подправките, солта и черния пипер. Намалете температурата и оставете сместа да къкри към 2 часа, прибавяйки непрекъснато от бульона.

Карбонара

 Сос Карбонара за макарони

За изработката на вълшебния сос Карбонара ще имате потребност от: 100 г бекон, нарязан на ситно, 4 яйца, 100 г настърган пармезан, 1 1/4 ч. ч. сметана, черен пипер

Начин на подготвяне: Запържете парченцата бекона в тиган с дебело дъно, до момента в който станат транспарантни. Разбийте яйцата, сметаната и пармезана в купа и ги прибавете към бекона. Бъркайте непрестанно, до момента в който се сгъсти. Завършете с няколко щипки черен пипер.

Миланезе

 Сос Миланезе

Необходими артикули: 1 дребна глава лук, 2 скилидки чесън, 100 г шунка, 200 г телешка кайма, 100 г гъби, 200 г домати от консерва, 1 морков, 300 мл бяло вино, 50 мл сметана

Начин на подготвяне: В тиган запържете зеленчуците за няколко минути, до момента в който омекнат леко. След това прибавете каймата –целта е да се раздроби на дребни късчета. Залива се с виното, сметаната и се прибавят нарязаните или пасирани домати от консерва. Захлупва се и се оставя да ври на спокоен огън за 30 минути. Добавят се нарязаните на дребно гъби и шунка и се вари още 10 минути.

Маринара

 Сос Маринара за макарони

Необходими артикули: 1 глава лук, нарязана на ситно, 1 буркан /500 г/ домати, 2 скилидки чесън, 1/2 ч. алено вино, 1 буркан миди, 2 – 3 калмара, нарязани на кръгове, 1/4 ч. ч. зехтин, риган, босилек, сол, черен пипер

Начин на подготвяне: Запържете ситно нарязания на лук и счукания чесън в зехтина в бездънен тиган. Бъркайте 3-4 минути и прибавете доматите, подправките и виното. След като сосът се сгъсти, прибавете мидите и калмарите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР