Италианският дизайнер Роберто Кавали почина на 83-годишна възраст. Новината беше

...
Италианският дизайнер Роберто Кавали почина на 83-годишна възраст. Новината беше
Коментари Харесай

Почина италианският дизайнер Роберто Кавали

Италианският дизайнер Роберто Кавали умря на 83-годишна възраст. Новината беше обявена от неговата фешън компания.

Кавали е умрял след дълго боледуване в дома си във Флоренция - града, в който е и роден.

Италианецът произлиза от семейство на актьори. Дядо му Джузепе Роси е водеща фигура в придвижването Макиайоли. Кавали придвижва артистичната си сензитивност в стилните си дизайни, откакто учи в Института по изкуствата във Флоренция.

Той изобретява революционна технология за щемпел върху кожа и стартира да основава пачуърк от разнообразни материали. През 1970 година показва новите си техники в първата си сбирка по време на салона за Прет-а-порте в Париж. Това е и годината, в която той основава едноименната си фешън марка.

Две години по-късно открива първия си дребен магазин, наименуван Limbo, в Сен Тропе, който е толкоз сполучлив, че на идната година е поканен да покаже кожените си произведения в фамозната Sala Bianca във Флоренция. Негови клиенти стават известни актриси, измежду които Бриджит Бардо и София Лорен.

През идващите две десетилетия името на Кавали е съвсем незнайно отвън Европа. През 90-те години на предишния век той преоткрива първокласните дънки. Когато през 1993 година моделът Наоми Кембъл носи чифт по време на ревю на стилния подиум, неговите стреч дънки се трансформират в голяма наклонност.

Преди този пробив бизнесът на Кавали е в рецесия и той даже обмисля да затвори фабриката си. Но от средата на 90-те години на предишния век той се трансформира в едно от най-големите имена в модата, с магазини по целия свят, фенове като Лени Кравиц и Синди Крауфорд и лицензи за всичко - от бижута, парфюми и слънчеви очила до детски облекла, домашен съдове и водка с марката Roberto Cavalli, опакована в бутилка с покритие от змийска кожа.

През 2014 година той издаде автобиография, в която наблюдава най-значимите моменти от живота си, като стартира с трагичната загуба на своя татко, който е екзекутиран от немски бойци през 1944 година. Тогава дизайнерът е единствено на три години.

През 2015 година Кавали се отдръпна от дейна работа в своята марка и избра дизайнера Питър Дъндас за собствен креативен шеф. Дъндас обаче напуща позицията единствено след три фешън сезона и е завещан от Пол Суридж, който остава до 2019 година

През същата година компанията изпитва съществени финансови усложнения. Бизнесът бива добит от основана в Дубай частна капиталова компания, която от този момент насам работи с дизайнера Фаусто Пуглиси за стилните си сбирки и в допълнение се развива и в други области като недвижими парцели и хотелиерски предприятия с марката Cavalli.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР