Историята на 25-годишен мъж, самопровъзгласил се за крипто крал на

...
Историята на 25-годишен мъж, самопровъзгласил се за крипто крал на
Коментари Харесай

Възходът и падението на канадския крипто крал Ейдън Плетерски

Историята на 25-годишен мъж, самопровъзгласил се за " крипто крал на Онтарио ", вкара Канада в международните вести.

Ейдън Плетерски е задържан и упрекнат в машинация и пране на пари. Това е „ най-голямото следствие от този вид “, което районът в миналото е виждал, съгласно полицията в Дърам, Kанада.

Младият мъж е управлявал капиталова скица на стойност 40 млн. $, в която е обещавал висока възвръщаемост посредством търговия с валута и криптовалути. Бизнесът му в реалност се оказва класическа " Понци " скица.

Плетерски е взимал средства от вложители, като им дава обещание големи облаги, освен това без риск от загуба за първичните им вложения. Впоследствие обаче вложителите се оказват без достъп до средствата си и подават сигнали в полицията.

Тези недоволства против Плетерски и неговата компания AP Private Equity през юли 2022 година слагат началото на взаимно следствие сред районната полиция на Дърам и Комисията по скъпите бумаги на Онтарио (OSC).

През август 2022 година компанията на Плетърски изпада в неплатежоспособност, откакто той не съумява да върне милиони на хората, от които е взел пари.

Въпреки че публично е във банкрут, Плетeрски продължава да показва есктравагантен метод живот - кара първокласни коли и пътува с частен аероплан.

В края на 2022 година младият мъж е похитен от пострадали от финансовата му пирамида. За похищението му по-късно са упрекнати петима души, като един от хипотетичните похитители е вложил и изгубил 740 000 $ в схемата на Плетерски.

През юли 2023 година Плетерски се появява във с посинено око, като споделя „ Съжалявам, в действителност скърбя, не желаех и не имах намерение да унищожавам живота на никого “.

Кадрите са изпратени до CBS Канада. По-късно юристът му изяснява, че видеото е снимано, до момента в който Плетерски е бил похитен, а признанията му са били изтръгнати принудително.

След 18-месечно следствие, разпити на очевидци и стотици страници финансови документи, 25-годишният " крипто крал " беше публично упрекнат.

Според делото, Плетерски е събрал към 41,5 милиона канадски $ (около 30 млн. щатски долара) от вложители, с обещанието да ги вложи в криптовалута и задгранични пазари.

Той е задържан на 14 май и по-късно освободен под гаранция същия ден, като родителите му заплащат 100 000 $ за свободата му.

Разследването против самопоровъзгласилият се за " крипто крал на Онтарио " продължава.

Ако бъде приет за отговорен, той може да получи до 14 години затвор.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР