Историческият град, който има по-малко от 25 000 жители, е

...
Историческият град, който има по-малко от 25 000 жители, е
Коментари Харесай

Морето от хора: Туристическият бум разпилява спокойствието на старата столица на Лаос

Историческият град, който има по-малко от 25 000 поданици, е привлякъл към 800 000 гости през първите девет месеца на 2023 година
В Луанпрабан, туристическата столица на Лаос, напорът от туристи нарушава спокойствието на града, в който будистките монаси от изгрев слънце всяка заран просят лепта по все по-претъпканите улици, споделя в собствен репортаж Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция. 

" Нямаше никого по улиците, когато станахме от сън, а в този момент има същинско море от хора ", отбелязва 30-годишен китайски екскурзиант.

Вписан през 1995 година в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО, Луанпрабан свети с пагодите си с богати украшения, които свидетелстват за предишното му на антична кралска столица.

Историческият град, който има по-малко от 25 000 поданици, е привлякъл към 800 000 гости през първите девет месеца на 2023 година, съгласно последните данни, оповестени от Информационната организация на Лаос.

Провинция Луанпрабан чака три милиона туристи през 2024 година, като се надява да генерира доходи за 712 милиона $, съгласно държавната медия.

Туризмът, миропомазан от неотдавнашното стартиране на високоскоростните влакове, е един от дребното източници на задгранична валута за една стопанска система, която по този начин и не може да се възвърне след пандемията под натиска на инфлацията и на големия дълг към Китай.

Но в Луанпрабан напорът от любопитни хора е съпроводен от вълнения, които нарушават спокойствието на града, сврян в меандрите на река Меконг.

Всяка заран монаси, облечени в плебеи в шафранов цвят, се разхождат боси по улиците, с цел да събират лепта от жителите, една картина с ярки цветове, която участва ежедневно на хиляди фотоси.

Местните поданици се оплакват, че шествието - типично за будистките страни в Югоизточна Азия, се е трансформирало във фотосесия.

" По-скоро снимат, в сравнение с да купуват нещо ", което да предложат на монасите, показва страдание 30-годишна собственичка на магазин, която продава кошници за подаяния, съдържащи най-много леплив ориз, за ​​50 000 кипа (2 евро).

Но " в случай че няма задоволително туристи, губим пари ", признава тя, като избира да остане анонимна. Говоренето пред задгранични медии се счита за рисково в страната, където комунистическата власт упражнява съвсем цялостен надзор върху средствата за всеобща информация.

Близо до нея млада жена моли туристите да не се доближават прекалено много до монасите.

Правителството на Лаос се е фокусирало върху развиването на високоскоростната линия, която от 2021 година свързва столицата Виентян с китайската граница през Луанпрабан, с цел да се опита да " отвори за света " тази планинска страна, лишена от достъп до морето.

Чисто новата гара Луанпрабан се намира на към тридесет минути път с кола от центъра, като надписите са на лаоски и мандарин. Това е увещание,че Пекин е отпуснал огромна част от шестте милиарда $, нужни за построяването на линията.

А след стартирането ѝ в деяние изминаването на 1500-те километра до Кунмин, основният град на южната китайска провинция Юннан, която граничи с Лаос, лишава по-малко от девет часа. Доскоро това пътешестване беше допустимо съвсем единствено със аероплан.

Експертите приветстваха икономическия капацитет, предлаган от тази първа железопътна линия в Лаос. Те обаче се притесняват и от рисковете, подбудени от тежестта на този нов дълг върху скромната стопанска система на страната.

Жителите, интервюирани от Агенция Франс Прес, също означават, че приходите, генерирани от китайския трен, са неравномерно разпределени.

А спокойните разходки с лодка по Меконг по залез от ден на ден се трансформират в караоке круизи. " Стилът се промени ", признава притежателят на три лодки. " Това унищожи спокойствието ", прибавя той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР