Истинска класика в сладкарството - сочна френска селска тортаНеобходими Продукти●

...
Истинска класика в сладкарството - сочна френска селска тортаНеобходими Продукти●
Коментари Харесай

Френска селска торта с цедено мляко

Истинска класика в сладкарството - сочна френска селска торта

Необходими Продукти

За блатовете


● яйце - 1 бр.
● прясно мляко - 200 мл
● течен мед - 2 с.л.
● сода бикарбонат - 2 ч.л.
● масло - 50 г /разтопено и охладено/
● брашно - 400 г
● захар - 150 г

За крема


● цедено кисело мляко - 1 кг
● захар - 1/2 ч.ч
● лимон - кора от 1 лимон + 2 с.л. от сока
● сладкарска сметана - 200 г
● ванилия - 2 бр.
● сладко от боровинки - 1 бурканче
● смлени орехи

Начин на подготвяне

Преди да започнете с главното, разтопете маслото и го оставете встрани. Така ще има време да се охлади.

Хубаво разбийте яйцето със захарта с миксер. След това прибавете прясното мляко. Добавете го постепенно и на тънка бликам при работещ миксер. След това прибавете меда, содата и маслото. Отново разбийте до цялостното омесване на съставките.

Прехвърлете сместа в тенджера и сложете на котлона. Варете на муден огън до приемането на лек карамелен цвят. Внимавайте да не преварите, защото сместа ще изври и тестото ви ще стане гъсто и ронливо.

Махнете от котлона и до момента в който е горещо, прибавете брашното. Омесете добре и прехвърлете на набрашнен плот. Получава се доста хубаво и еластично тесто. Разделете го на 8 елементи. Всяка част да тежи към 110 година За тортата ще са ни нужни 5 блата. За това от останалото тесто може да изпечете меденки.

Разточете всяка част от тестото с диаметър към 27-28 см. Разточете тънки, съвсем транспарантни блатове. В тава изрежете хартия за печене и върху нея печете блатовете един по един. Пекат се в авансово загрята фурна на 170 градуса не повече от 4-5 минути. Ако прекалите с печенето, блатовете като изстинат ще станат твърди и доста чупливи.

Когато се изпекат, вземете ги един по един, поставете кръга на формата за торти и натиснете леко. Така ще ги изрежете еднообразно и в подобаващата форма.

Блатовете към този момент са подготвени и може да си приготвите крема. За задачата в огромна купа изсипете цеденото мляко и захарта и разбийте с миксера. След това прибавете лимоновата кора и лимоновия сок. В обособена купа си разбийте сметаната и постепенно и последователно я прибавете към цеденото мляко. Разбърквайте с дървена лъжица. Накрая прибавете и ванилиите.

Тортата се сглобява по следния метод: поставяте блат, от горната страна изсипвате и разпределяте тънка част от крема. С помощта на лъжица прокапете тук там от боровинковото сладко и размажете. Внимавайте да не прекалите със сладкото.

Най-отгоре поръсете с орехи и поставете втория блат. Така се реди, до момента в който не се сложи и последният блат. Най-отгоре намажете с крем и оставете в хладилника за 2-3 часа с цел да стегне. Когато е готово, премахнете кръга.

Измажете останалия крем в профил и от горната страна. Покрийте я хубаво с натрошени орехи, а в профил си помогнете като притискате с ръка. Най-отгоре капнете тук-там от сладкото. Приберете тортата в ледник за 1 денонощие.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР