Исландия, страна на ледници, гейзери и спиращи дъха пейзажи, се

...
Исландия, страна на ледници, гейзери и спиращи дъха пейзажи, се
Коментари Харесай

Това е единствената страна в света, където няма комари

Исландия, страна на ледници, гейзери и спиращи дъха пейзажи, се откроява на картата на света освен с естествената си хубост, само че и с един необикновен и незабравим факт - това е единствената страна в света, в която комарите очевидно отсъстват. Тази неповторима специфичност се е трансформирала в мотив за въодушевление както за локалните поданици, по този начин и за посетителите, допринасяйки за привлекателността на страната като леговище, в което няма неприятности и здравословни проблеми, свързани с тези дребни кръвосмучещи инсекти.

Отсъствието на комари в Исландия се дължи на суровия арктически климат. Комарите се развиват добре в топли и влажни условия, което прави студеното исландско време негостоприемно за тяхното оцеляване. С температури, които постоянно се двоумят към нулата, изключително през зимните месеци, и климат, характеризиращ се с хладно лято, Исландия се трансформира в неподходяща среда за размножаване и поддържане на комарите.

Липсата на комари е освен преимущество за комфорта на жителите и туристите, само че носи и обилни изгоди за здравето. Комарите са известни с това, че са преносители на разнообразни болести, като малария, вируса Зика и вируса Западен Нил. В доста елементи на света заболяванията, пренасяни от комари, съставляват сериозна опасност за публичното здраве, като водят до необятно публикувани болести и смъртни случаи.

В Исландия обаче рискът от такива болести на процедура не съществува, което обезпечава на популацията възприятие за сигурност и благоденствие. Липсата на комари има спомагателни позитивни последствия за локалната екосистема. В доста райони комарите играят значима роля в опрашването и служат като източник на храна за други типове, допринасяйки за деликатния баланс на естествената хранителна верига.

В Исландия, където тези инсекти отсъстват, други екологични механизми евентуално компенсират тяхното неявяване, показвайки адаптивността и устойчивостта на локалната флора и фауна при приспособяването им към характерните условия на острова.

Макар че неналичието на комари безспорно е облекчение, тя също по този начин прибавя забавно измерение към екологичната история на Исландия. Изолираността на страната и неповторимите фактори на околната среда са оформили присъща екосистема, която я отличава от останалата част на света. Тази специфичност на природата се е трансформирала в мотив за горделивост за исландците, които постоянно споделят този факт с посетителите, наблягайки контраста сред тяхната среда без комари и провокациите, пред които са изправени други страни в битката с заболяванията, пренасяни от комари.

Статутът на Исландия като единствената страна в света, свободна от комари, е доказателство за силата на природата при образуването на характерностите на даден район. Липсата на тези досадни инсекти освен усъвършенства качеството на живот на жителите и туристите, само че и способства за по-здравословна и по-сигурна околна среда. То припомня за разнообразните и завладяващи способи, по които другите елементи на света са се приспособили към провокациите на своя климат, пишат actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР