Ирландия обмисля да заколи около 200 000 крави през следващите

...
Ирландия обмисля да заколи около 200 000 крави през следващите
Коментари Харесай

ГЕНОЦИД: Ликвидират БГ крави, свине и овце – „вредят“ на климата

Ирландия обмисля да заколи към 200 000 крави през идващите 3 години в опит да реализира задачите си в региона на климата и битката с световното стопляне, стана ясно от изтекла в медиите вътрешна записка на земеделското министерство на страната.

След ропот на животновъди, че остават без прехранване, тамошната Агенцията за запазване на околната среда разгласи, че намаляването броя на говедата е неизбежно. Ирландия е поела ангажимент да понижи с една трета отделяните излъчвания на парникови газове от селскостопанския бранш до 2030 г, отсякоха служителите.

На пръв взор, новината за задаващият се кравешки геноцид в Ирландия звуци като да няма нищо общо с България. Всъщност, нещата въобще не стоят по този начин. Намаляването на нездравословните излъчвания от земеделието е една от основните цели, заложени в така наречен „ Зелена договорка ” на Европейският съюз.

Включително и за България, която е поела ангажимент да ги снижи с 10%, в случай че желаеме да се възползваме от отпуснатите ни 11 милиарда евро за така наречен „ Зелен преход ”. Единственият метод да се изпълнят спуснатата ни от Брюксел цел е понижаване броя на отглежданите крави, прасета и овце, безапелационни са специалисти.

Подобно на Ирландия, и у нас за главен зложелател на климатичните промени са оповестени говедата. Вината на другояче симпатичните животни, с помощта на които се радваме на вкусно мляко, сирене, кашкавал и пържоли е, че пърдят и се оригват прекомерно постоянно, изпускайки в атмосферата големи количества метан. Подобни проблеми, само че в по-малка степен, има и при другите селскостопански животни. При своята ферментация, изпражненията на овце и прасета също отделят прекомерно огромни количества метан и амоняк.

Според настоящи научни отчети, с изключение на въглеродния диоксид (CO2), чиято централизация в атмосферата през последните десетилетия непрестанно нараства с помощта на изгарянето на петрол и въглища в електроцентрали, коли и самолети, виновност за изменението на климата имат и други отделяни при човешката активност газове.

На първо място е метанът, излиза наяве от разнообразни документи на Европейската комисия. До наскоро неговият „ принос ” за световното стопляне е подценяван от учените поради незначителното му наличие в атмосферата.

Реклама

Последните проучвания коренно трансформират вижданията в тази тенденция. А те сочат, че делът на този газ в световното стопляне съставлява към 30% от този на въглеродния диоксид, с непрекъсната наклонност към повишаване. Смята се, че главните виновници за покачващите се равнища на метан в атмосферата са добива на петрол и газ, развъждането на ориз и селскостопанските животни.

Доклад, направен от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, отбелязва, че стомашно-чревните изпускания добитъка способстват за 44% от провокираните от индивида излъчвания на метан. Докато при горивата наклонността е Европейски Съюз до няколко десетилетия да забрани тяхната приложимост, а ориза не е постоянно срещана просвета по полетата в Европа, то казуса с крави, овце и прасета няма по какъв начин да бъде решен, в случай че хората не понижат използването на сирене и месо.

Най-големи замърсители са кравите, настояват еколози и политици. Направените планове демонстрират, че пърдейки и оригвайки се, една крава отделя годишно стотици килограми метан.

Както е известно, задачата на Европейски Съюз е до 2050 година да реализира климатична индиферентност, борейки се против провокираните от индивида промени в климата и световно стопляне.

Част от този проект е и намаляването на излъчванията от земеделието. Това може да стане с понижаване на отглежданите животни и надлежно и смяна в навиците на хранене на хората. Учени към този момент приказват, че би трябвало да се завърнем към „ неделния фамилен обяд ”, имайки поради остарялата традиция месо да се подготвя един път седмично като особено ястие. Подобна смяна ще е много сложна, поради което в еврокомисията към този момент се разискват и ограничения за понижаване броя на отглежданите животни в съюза. От налагане на нови налози на фермите, до финансови тласъци да се пратят под ножа овце, прасета и крави.

Че ограничавания за животновъдите ще има, е неоспорим факт. Спорът сега е за кои фермери да важат новите правила. Правителства и евродепутати са разграничени в позициите си. Едни желаят налози да заплащат единствено фермите, отглеждащи над 350 крави, а други упорстват броя да падне до 150. Спорът занапред ще се взема решение в Европейския парламент. Така или другояче, условието България да понижи с 10 % отделяните излъчвания на парникови газове от селскостопанския бранш до 2030 година си остава.

Всъщност, битката с метана от селскостопанските животни върви освен в Европейски Съюз.

Нова Зеландия, където се отглеждат 10 милиона говеда и 26 милиона овце, е измежду първенците в света. От 2025 година фермерите там ще би трябвало да заплащат специфичен налог за газовите излъчвания от своите животни.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР