Ирена Тодорова беше одобрена за изпълнителен директор на редовната сесия

...
Ирена Тодорова беше одобрена за изпълнителен директор на редовната сесия
Коментари Харесай

Нов изпълнителен директор на регионалния клон на UNESCO в София

Ирена Тодорова беше утвърдена за изпълнителен шеф на постоянната сесия на Общото заседание на Регионалния център-София, който е един от седемте в света центрове на UNESCO от този вид и  покрива цели 16 страни в Югоизточна Европа.

За първи път в своята история Регионалният център има собствен определен от всички негови органи изпълнителен шеф. От основаването си през 2011 година организацията е била ръководена от краткотрайно изпълняващи длъжността. На извършения при започване на годината конкурс Тодорова бе единомислещо утвърдена от Министерство на културата, Министерство на външните работи, Българска академия на науките, представители на неправителствени организации, както и на такива от Общото заседание. Кандидатурата на Ирена Тодорова е съгласувана с генералния секретар на Юнеско Одри Азуле.

„ Благодарение на напъните на няколко държавни управления България продължава да е хазаин на Регионалния център и да има опцията посредством него да се грижи за опазването на нематериалното културно завещание в 16 страни от района, които въпреки и близки по своята история са и разнообразни в техните политики и културни наслагвания. Основните цели, които си слагам за своя 3 годишен мандат: да работим за очевидно увеличение на присъединяване на обособени общности, групи и лица в опазването на нематериалното културно завещание в страните от Югоизточна Европа и да насърчаваме районното и интернационално съдействие за запазване на това завещание ”, съобщи Ирена Тодорова.

По думите на Тодорова съществуването и ръководството на Регионален център-София, UNESCO е работещ механизъм да се нареждаме в естествената роля на водач в района като спомагаме на страните при разпознаването и съхраняването на културно завещание, намиращо се на тяхна територия.

Още през юни Регионален център-София, UNESCO ще учреди Университетска мрежа, която ще сплоти представители на университети от всички 16 страни, които имат в стратегиите си стратегии, свързани с нематериалното културно завещание.

В рамките на годината започва издаването на списание „ Културни мостове “, чийто пръв брой ще излезе през месец септември.

Повече за цялостната стратегия на Центъра и събитията, които провежда, можете да откриете на http://www.unesco-centerbg.org/bg/
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР