Иран заяви, че преговорите със световните сили във Виена за

...
Иран заяви, че преговорите със световните сили във Виена за
Коментари Харесай

Иран чака решения от Вашингтон по ядрената сделка

Иран съобщи, че договарянията със международните сили във Виена за възобновяване на нуклеарното съглашение от 2015 година са " комплицирани и сложни ", само че не са изпаднали в задънена улица, предава " Франс прес ".

" Преговорите са комплицирани и сложни, защото доближиха до основни въпроси, които се нуждаят от съществени политически решения, изключително от страна на Вашингтон ", съобщи на конференция представителят на външното министерство Саид Хатибзаде.

Но " във Виена няма невъзможност ", добави той.

Иран води договарянията с Англия, Китай, Франция, Германия и Русия директно и със Съединените щати непряко за възкръсване на договорката, известна като Съвместен изчерпателен проект за деяние (СВПД).

Сделката предложи на Техеран облекчение на глобите в подмяна на ограничение на нуклеарната му стратегия.

Но Съединени американски щати едностранно се отдръпнаха от СВПД през 2018 година по време на ръководството на Доналд Тръмп и още веднъж постановиха строги стопански наказания, което накара Техеран да стартира да се отхвърля от уговорките си.

Опитите избавяне на нуклеарното съглашение от 2015 година бяха обновени в края на ноември предходната година.

" Ако американската и европейската страна покажат същинска увереност ", съглашение във Виена може да бъде реализирано доста скоро, съобщи Хатибзаде в понеделник.

" Нуждаем се от справедливи гаранции, с цел да сме сигурни, че Съединени американски щати няма да изоставен съглашението за следващ път и че ще съблюдават уговорките си ", добави той.

Целите на договарянията са Съединени американски щати да се върнат към съглашението като анулират антииранските си наказания, а Иран да се върне към цялостно съблюдаване на уговорките си по съглашението.

" Всички наказания по СВПД с каквито и да било обозначения би трябвало да бъдат анулирани по едно и също време ", сподели Хатибзаде.

През последните седмици другите страни по съглашението алармираха за прогрес в договарянията, като някои от тях обявиха, че договарянията са във финалната си фаза.

В понеделник Али Шамхани, секретар на Висшия съвет за национална сигурност на Иран, написа в " Туитър ", че договарянията са достигнали стадий, в който могат да се разясняват със " сигурност ", а не да се вършат разнообразни спекулации. " Политическото решение на Съединени американски щати да осъзнаят или да откажат да одобряват условията за образуване на надеждно и трайно съглашение въз основа на правилата, признати в СВПД, може да размени спекулациите ", сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР