Иран заяви, че е изстрелял десетки атакуващи дронове срещу Израел

...
Иран заяви, че е изстрелял десетки атакуващи дронове срещу Израел
Коментари Харесай

Оста на съпротивата на Иран: Хизбула, хутите в Йемен, ислямска съпротива в Ирак, Сирия

Иран съобщи, че е изстрелял десетки атакуващи дронове против Израел в събота, в нахлуване, което може да провокира сериозна ескалация сред районните върли врагове.

Иран даде обещание да отмъсти на Израел за въздушен удар против комплекса на посолството му в Дамаск, което ускори опасенията за по-нататъшна ескалация на спора в Близкия изток.

Иран до момента не е играл директна роля в спора, който се популяризира в района от началото на войната в Газа преди шест месеца, като в същото време поддържа групировки, които са взели участие, като нападат Израел, ползите на Съединени американски щати и корабоплаването в Червено море.

Създадени в продължение на години или десетилетия поддръжка от Иран, тези групировки са описвани като " Оста на съпротивата " против Израел и въздействието на Съединени американски щати в Близкия изток.

Оста включва освен " Хамас ", палестинската формация, която разпали войната, като нападна Израел на 7 октомври, само че също по този начин:

" Хизбула "

" Хизбула ", което значи " Партия на Бога ", е основана от Иранската революционна армия през 1982 година за битка с израелските сили, които са нахлули в Ливан през същата година. Тежко въоръжената формация, която също е авторитетен политически състезател, споделя шиитската ислямистка идеология на Иран и е необятно считана за по-мощна от ливанската страна.

" Хизбула " служи като модел за други подкрепяни от Иран групировки в района, някои от които е съветвала или обучавала. Съединени американски щати и други държавни управления, в това число арабските страни от Персийския залив, съдружници на Съединени американски щати, оповестиха " Хизбула " за терористична организация.

Групировката провежда съвсем ежедневни офанзиви против израелски цели на ливанско-израелската граница от началото на октомври, предизвиквайки най-тежкия продан на огън сред враговете след пълномащабна война през 2006 година

" Хизбула " споделя, че нейните офанзиви са помогнали за отделяне на части от израелската войска към северната граница, като в същото време са прокудили десетки хиляди израелци, които са били принудени да напуснали домовете си покрай границата. Израелските въздушни и артилерийски удари принудиха и десетки хиляди ливанци да избягат.

Израелски източници по сигурността споделят, че Израел е умъртвил към 240 бойци на " Хизбула ", в това число висши командири в Ливан от 7 октомври, в допълнение към още 30 убити при израелски удари в Сирия.

Като цяло това се равнява на загубите на " Хизбула " във войната от 2006 година

Американски делегат е зает с напъните за попречване на прерастването на насилието в още по-голям спор.

Хутите в Йемен

Движението Хути откри надзор над огромни елементи от Йемен по време на революция, която стартира през 2014 година, когато завладя Сана и смъкна държавното управление, което беше подкрепено от Саудитска Арабия - водещата сунитска мюсюлманска мощ в района и главният противник на Иран за районно въздействие. Хутите принадлежат към фракция на шиитския ислям и от дълго време имат другарски връзки с Иран.

Войната в Йемен ги вкара в спор със Саудитска Арабия и нейните съдружници от Персийския залив, които, рзтревожени от разширението на въздействието на Иран, се намесиха във войната през 2015 година в поддръжка на сваленото държавно управление. През последните години Саудитска Арабия поддържа дипломатическите старания за преустановяване на войната, като предишния септември одобри договарящи хути в Рияд.

Хутите оповестиха на 31 октомври, че са влезнали в спора, като са изстреляли дронове и ракети към Израел.

През ноември те разшириха ролята си, като нападнаха корабоплаването в южната част на Червено море, заявявайки, че се прицелват в плавателни съдове, принадлежащи на израелци или насочващи се към израелски пристанища - макар че някои от набелязаните кораби не са имали известни връзки с Израел.

Кампанията накара Съединени американски щати и Англия през януари да нанесат въздушни удари против цели на хутите в Йемен. Хутите оповестиха, че всички американски и английски кораби и военни кораби, участващи в " експанзията ", ще бъдат цели за техните удари.

Атаките прекъснаха интернационалната търговия по най-краткия корабен маршрут сред Европа и Азия, което накара някои компании да пренасочат корабите си.

Съединени американски щати считат, че Иранската революционна армия е помогнала за планирането и осъществяването на ракетните офанзиви и нападенията с дронове на хутите. Иран отхвърля да е забъркан.

Източници споделиха на " Ройтерс " през януари, че командири от армията и " Хизбула " са на място в Йемен, помагайки за насочването и надзиравнето офанзивите на хутите против корабите в Червено море. Хутите отхвърлиха каквото и да било присъединяване на " Хизбула " или Иран.

Съединените щати върнаха хутите в листата си с терористични групи в отговор на офанзивите против кораби.

Водената от Саудитска Арабия коалиция, която се бори против хутите, от дълго време упреква Иран, че въоръжава, образова и финансира групировката. Хутите отхвърлят да са ирански подставени сили.

Ислямска опозиция в Ирак

Шиитски групи с връзки с Иран се обрисуваха като мощни фактори в Ирак след водената от Съединени американски щати инвазия през 2003 година и построиха милиции с десетки хиляди бойци.

Група, сплотяваща шиитски ислямистки въоръжени фракции, наречена Ислямска опозиция в Ирак, стартира да нападна американските сили, ситуирани в Ирак и Сирия през октомври, заявявайки, че имат за цел да реагират на израелските офанзиви против палестинци в Газа и да се съпротивляват на силите на Съединени американски щати, ситуирани в Ирак и района.

Атаките стопираха, откакто удар с дрон умъртви трима американски бойци в Йордания на 28 януари, предизвиквайки тежки ответни въздушни удари на Съединени американски щати по свързани с Иран цели в Сирия и Ирак.

" Ройтерс " заяви през февруари, че началникът на иранските елитни елементи " Кудс " е споделил на милициите да се скрият, с цел да избегнат удари на Съединени американски щати по техните висши командири, заличаване на основна инфраструктура или даже директно възмездие против Иран.

На 1 април Ислямската опозиция в Ирак пое отговорност за въздушна офанзива против Ейлат в Израел.

Шиитски въоръжени групировки, сражаващи се като част от " Хашд ал Шааби " (Силите за национална мобилизация), изиграха водеща роля в Ирак в борбата против сунитска ислямистка формация " Ислямска страна ", която контролираше част от Ирак и Сирия сред 2013 година и 2017 година.

Макар членовете на тези шиитски въоръжени групировки получават държавни заплати и механически са под управлението на министър-председателя в Багдад, те постоянно работят отвън иракската военна командна верига.

Групировките, които нападнаха американските сили, включваха " Катаиб Хизбула " и " Нуджаба ", като и двете са тясно свързани с Революционната армия на Иран. Техният боеприпас включва такуващи дронове, ракети и балистични ракети.

Те са избрани като терористични организации от Съединените щати.

Сирия

Сирийското държавно управление, ръководено от президента Башар ал-Асад, е част от Оста на съпротивата, само че не е играло директна роля в сегашния спор.

Сирийската територия обаче е сцена на ескалация.

Това включва офанзиви на подкрепяни от Иран милиции против американските сили на изток, израелски въздушни удари в Сирия против ирански личен състав и членове на " Хизбула " и инцидентна замяна на огън сред окупираните от Израел Голански възвишения и югозападна Сирия.

Сирийското държавно управление от десетилетия е непосредствен съдружник на Иран и подкрепяните от Иран сили са ситуирани в огромна част от Сирия, откогато дойдоха преди повече от десетилетие, с цел да оказват помощ на Асад в гражданската война. Техеран и Дамаск споделят, че иранските сили са в Сирия в ролята на консултант по покана на държавното управление.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР