Иран e обмислял да отвърне на атаката на Израел от

...
Иран e обмислял да отвърне на атаката на Израел от
Коментари Харесай

Иран се разсърди на Асад - отказал атака срещу Израел от Сирия

Иран e обмислял да отвърне на офанзивата на Израел от 1 април от сирийска територия към окупираните Голански възвишения. Но сирийският президент Башар Асад отхвърля. Това твърди ливанското издание L " Orient-Le Jour.

Между Башар Асад и Иран има спор преди и след 7 октомври. Ислямската република все по-често е подложена на обстрел от Израел в Сирия, по-специално офанзивата против постройката на консулството на Иран в Дамаск на 1 април, която умъртви Мохамед Реза Захеди, върховен боен чиновник в силите Кудс на Иранската революционна армия. Въпреки това сирийският президент отхвърля да предприеме дейности.

L " Orient-Le Jour научи от източници, близки до " Оста на съпротивата ", че Асад се опълчва на концепцията Иран да отвърне от територията на Сирия. Когато Иран към момента обмисляше отговора си против Израел, се обмисляше огромна интервенция от сирийска територия за заличаване на израелски военни обекти и инфраструктура в окупираните Голански възвишения, научи L " Orient-Le Jour от същите източници. Тъй като дипломатическо посланичество беше атакувано на сирийска земя, изглеждаше разумно Иран да отговори от сирийска територия. По време на полемиките със сирийски публични лица Техеран се базира на интервенция за навлизане в окупираните Голански възвишения и сирийската войска, която си върна част от територия, считана за сирийска съгласно интернационалното право. Асад обаче се опълчи на този вид.

Сирийският президент, който желае да защищити своя режим от войната, която раздрусва района от 7 октомври насам, твърди, че сходно деяние не може да бъде осъществено без тясна съгласуваност с Русия, другият му спонсор. Въпреки че към момента се стреми да отвоюва провинция Идлиб от опозиционните сили, Асад има вяра, че всяко деяние от негова територия би отслабило сирийската войска на този фронт.

Подозрения и следствия

Въпреки че Техеран в последна сметка избра да отмъсти от територията си в събота, отводът на сирийския режим разшири съществуващата бездна сред Дамаск и Техеран още от началото на интервенцията " Потопът Ал-Акса " от 7 октомври. Сирийският президент не е не запомнил, че Хамас, подсилен от Ислямската република, поддържа сирийската гражданска война, която беше кърваво потушена. Изправен пред правилото на " единството на фронтовете " в границите на " Оста на съпротивата ", Асад получи предизвестия от Израел и Съединени американски щати по разнообразни канали при започване на войната в Газа. Посланието беше ясно: в случай че той реши да отвори сирийския фронт, с цел да разреши на Техеран и неговите районни пълномощници да стартират интервенции против Израел, отмъщението ще бъде ориентирано персонално към него и режимът му ще бъде свален. От този миг нататък Асад остана отвън войната.

Съюзниците на Иран се ограничиха до няколко интервенции от Южна Сирия, на които Израел отговори. Отказът на Асад да разреши на Иран да отмъсти от неговата територия отразява желанието му да резервира тази позиция, с цел да избегне скъпоструваща борба със Съединени американски щати или Израел. Но ударът на Израел против постройката на консулството на Техеран в състоятелен квартал на Дамаск още веднъж разпали съмненията на Иран, че режимът може да сътрудничи на враговете му. В опит да отслаби иранското наличие в Сирия, Израел се насочва към ирански чиновници или техните военни зони на дислокация в Хомс, наоколо до квартал Сайеда Зейнаб, в южното предградие на Дамаск. Освен това той нанася удари по тях в столицата и граничните региони сред Сирия и Ирак, както и Алепо.

Зачестилите целенасочени убийства, приписвани на Израел след 7 октомври, сътвориха съмнения сред Сирия и Иран. L " Orient-Le Jour научи от същите източници, че са били извършени многочислени следствия за допустимо навлизане в редиците на чиновници по сигурността в Сирия - както преди, по този начин и изключително след 1 април - което е предиздвикало Асад да направи смени на основни позиции. Тези промени провокираха спор измежду анализаторите. Някои считат, че Асад е имал за цел да укрепи хората, близки до Иран. Други го видяха като маргинализация в интерес на фигури, близки до Русия. На политическия фронт сирийският президент продължава да си сътрудничи с Москва и арабските страни, с цел да остане отвън войната. Въпреки опълчването си на всяко иранско възмездие от Сирия, Асад акцентира уговорката си за поддържане на положителни връзки с Иран, като уточни нуждата от продължаваща съгласуваност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР