Иран днес екзекутира банков охранител, осъден за смъртоносна стрелба по

...
Иран днес екзекутира банков охранител, осъден за смъртоносна стрелба по
Коментари Харесай

Иран екзекутира мъж, осъден за убийството на висш духовник

Иран през днешния ден екзекутира банков охранител, наказан за смъртоносна пукотевица по върховен свещеник през април, оповестяват държавните медии, съобщи Асошиейтед прес.

77-годишният аятолах Абас Али Солеймани е най-високопоставеният член на духовенството по време на митингите, подбудени от гибелта през септември 2022 година на 22-годишната Махса Амини, откакто тя беше задържана от нравствената полиция на страната поради нарушаване на закона за носене на хиджаб. Протестите последователно затихнаха през първите месеци на годината.

В информация на формалната осведомителна организация ИРНА от през днешния ден се споделя, че изтезанието е била осъществена в северния град Бабол в иранската провинция Мазандаран, северно от столицата Техеран, в наличието на фамилията на жертвата. 

Информацията показва,  че през май съдът е осъдил мъжа на гибел, а Върховният съд е удостоверил присъдата. Не се показват детайлности, само че Иран нормално ползва най-тежкото наказване посредством обесване.

Властите не показват претекст за нападението против духовника, осъществено през април в Баболсар, град покрай мястото на изтезанието.

Солейман е бил член на Събранието на специалистите - 88-местен орган, който следи работата на висшия водач на Иран. Навремето той е бил и персонален  представител на аятолах Али Хаменей в размирната югоизточна провинция Систан и Белуджистан в Иран.

Въпреки че шиитското духовенство отдавна играе значима роля в Иран, изключително след Ислямската гражданска война от 1979 година, само че през последните години недоволството против него се ускори по време на вълните от общонационални митинги, подбудени от стопански, политически и цивилен въпроси, напомня АП.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР