Инвестициите в енергийния сектор намаляват за трета поредна година, повдигайки

...
Инвестициите в енергийния сектор намаляват за трета поредна година, повдигайки
Коментари Харесай

Инвестициите в енергийния сектор намаляват трета поредна година

Инвестициите в енергийния бранш понижават за трета поредна година, повдигайки въпроса дали светът по едно и също време ще успее да създаде задоволително сила и да се пребори с климатичните промени, демонстрира отчет на Международната организация по енергетика.

Правителствата и частният бранш са вложили $1,8 трилиона в инфраструктура, съоръжение и запаси. Това значи, че вложенията са намалели с 2 % от 2016 година, а организацията предизвестява, че няма изгледи наклонността да се обърне.

В същото време държавните управления (данъкоплатците) носят на гърба си от ден на ден от тежестта на вложенията с към 40% от общия дял. 95% от общите инвестиции в бранша се дължат на разнообразни регулации.

" Въпреки увеличената роля на държавните управления, енергийните вложения са незадоволителни, с цел да покрият задачите за сигурност, закъснение на климатичните промени и качеството на въздуха ", споделят от организацията.

Електрическият бранш е привлякъл най-вече капитал за втора поредна година - към $750 милиарда, само че и там вложенията понижават с 5%. Правителствата и вложителите пък са вложили рекордните $300 милиарда в мрежите, непретенциозен растеж от 1%.Разходите по централи, които генерират електричество - изключително от въглища и нуклеарно гориво - понижават с 10% през предходната година. Половината от спада се дължи на Китай и Идия.

В същото време вложенията в централи на природен газ са се повишили с 40%, главно в Съединени американски щати, Близкия Изток и Северна Африка.

Вложените средства във възобновима сила понижават със седем %, като растежът при слънчевите и вятърни централи не съумява да компенсира спада при АЕЦ и Водноелектрическа централа. Ядрената сила не се възприема изрично за възобновима, само че двете се свързват, защото основават електричество без да изпускат нездравословни излъчвания въглероден диоксид.

Само в Европа прекъсването на работата на нуклеарни централи дава отговор на 40% от генерираната сила от възобновими източници от 2010 година насам.

ИНВЕСТИЦИИ В ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

Докато разноските за основаване на електричество понижават, ивнестициите в енергийната успеваемост на здания, коли и промишленост не престават. Светът е похарчил $236 милиарда през 2017 година, растеж от три % по отношение на година по-рано. Подобренията са главно в отоплението, охлаждането и осветлението.

Въпреки това Агенцията предизвестява, че това перо също забавя ритъм.

Повишение на вложенията има и в търсенето и производството на газ и нефт - с 4% до $450 милиарда. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР