Инвеститорите, които бяха дълги в американски акции, особено тези с

...
Инвеститорите, които бяха дълги в американски акции, особено тези с
Коментари Харесай

Струва ли си рискът от акциите в момента?

Инвеститорите, които бяха дълги в американски акции, изключително тези с огромна капитализация, са получавали положителни резултати от залозите си в дълготраен проект. Но най-малко един " корав бик " стартира да се съмнява дали те към момента си заслужава на настоящите равнища на показателите.

И освен относително високите оценки на акциите карат Никълъс Колас, съосновател на DataTrek Research, да се замисли.

В коментар по имейл, споделен с клиенти на MarketWatch и DataTrek в петък, Колас акцентира три " досадни неща ", които го карат да слага под въпрос оптимистичния си мироглед за акциите.
 Разумно ли е да се купуват акции, когато финансовите пазари са във върхове?
Разумно ли е да се купуват акции, когато финансовите пазари са във върхове?

Измина тежък интервал за дребните акции. Но малко неща са безконечни...

" Това са въпроси, които ни тормозят съвсем всеки ден, тревожните мисли, които живеят в ъглите на нашия другояче оптимистичен мироглед във връзка с американските акции с огромна капитализация ", сподели Колас.

" Въпреки че не са задоволителни, с цел да ни накарат да бъдем внимателни, те в действителност заслужават внимание. "

Оценките на американските акции са извънредно високи

Откъдето и да го погледнете, фирмите с огромна капитализация в Съединени американски щати са извънредно скъпи сега.

Може би най-популярният способ за оценка на акциите е съотношението цена/бъдеща облага, което съпоставя настоящата оценка на компанията с това какъв брой анализаторите на Wall Street чакат да завоюва през настоящата година.
 8 „ Тайни “ по кое време да продавате акции
8 „ Тайни “ по кое време да продавате акции

За да останете крепко стъпили на земята и с вярно мислене, имайте поради тези осем " секрети "

Към петък показателят S&P 500 се търгуваше при 20,6 пъти съвкупните предстоящи облаги за своите съставни елементи, което беше над междинното за пет и 10 години, съгласно данните на FactSet.

Но различен по-консервативен индикатор за оценка допуска, че равнищата на акциите са още по-екстремни, даже след скромното оттегляне, което раздруса пазарите през април.

Известен като циклично поправено съответствие цена към облага на Шилер (CAPE), този индикатор замества междинните облаги през последните 10 години с прогнозите на Wall Street за една година напред.

В момента това съответствие възлиза на 33,3 пъти облагата за S&P 500, съвсем двойно повече от дълготрайната междинна стойност от 17 пъти, сподели Колас. Единствените образци, когато това съответствие е било по-високо, са по време на дот-ком балона в края на 90-те години и лудостта на спекулативните технологии в края на 2021 година

Има едно нещо, което Колас откри и което може да изясни скока в оценките: от средата на 80-те години на предишния век Съединени американски щати корпорациите са отчели фрапантен растеж на облагите си като % от Брутният вътрешен продукт, възходящ от 6% на 13%.

" Текущите коефициенти са по-високи от всяка точка след Втората международна война, само че същото важи и за корпоративната доходност по отношение на икономическата интензивност ", сподели той.

Дали изкуственият разсъдък в действителност ще види бързо всеобщо приемане?

Появата на генеративния изкуствен интелект постоянно се цитира като основен мотор на най-новия бичи пазар на акции, поради капацитета на технологията да увеличи продуктивността на служащите. Все отново Колас има своите подозрения по отношение на капацитета на ИИ да види такова бързо всеобщо приемане.

През втората половина на 20-ти век скоростта, с която потребителите възприеха нови технологии, се усили удивително, само че Колас уточни, че предишните нововъведения са били най-вече хардуерни. Фактът, че генеративни AI артикули като ChatGPT вместо това са софтуерни нововъведения, може да направи това противоречив въпрос.
 Кой сподели, че изкуственият разсъдък не може да сортира печеливши акции?
Кой сподели, че изкуственият разсъдък не може да сортира печеливши акции?

Нека погледнем няколко образеца

" Сравняването на техния % на приемане с това, което Gen AI може да види, е евентуално сравнение на ябълки и портокали ", сподели той.

Кривата на рентабилност на държавните облигации остава обърната

Спредът сред краткосрочните и дълготрайните доходности на държавните облигации е извърнат за най-дългия интервал в историята. В предишното една обърната крива на рентабилност е предсказвала рецесии с съвсем безпогрешна акуратност.

Изглежда този път знакът се е провалил, само че Колас сподели, че към момента има опция за пораждане на непредвиден потрес за стопанската система, който да възвърне статута на знака като благонадежден измерител на рецесията.
 Какво би трябвало да знаем за вложенията в облигации
Какво би трябвало да знаем за вложенията в облигации

По-голяма предвидимост и генериране на доходи?

" Рецесионният модел на Фед съвсем несъмнено ще продължи да е неверен, до момента в който не получим екзогенен потрес. Досега успяхме да избегнем подобен, което в действителност е доста добра вест ", сподели Колас.

" Но пресечната точка на относителната рентабилност на държавните облигации и възможната криза, която е потвърдена във времето връзка, споделя, че е рационално да останем малко внимателни. "

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР