Инцидентът стана вчера малко преди 10 часа местно време при

...
Инцидентът стана вчера малко преди 10 часа местно време при
Коментари Харесай

Арестуваха трима строителни работници заради изгорялото копие на Софийския цирк в Скопие


Инцидентът стана през вчерашния ден малко преди 10 часа локално време при много високи за този сезон температури, както означи кореспондентът на Българска телеграфна агенция в РСМ Маринела Величкова. Според известието на Министерство на вътрешните работи сигналът, че гори Универсална зала, е подаден в 9:45 ч. и на място са изпратени полицейски чиновници и пожарникари, които са потушили огъня към 11.30 ч.

Заради пожара гъст пушек обхвана централната част на Скопие. Засега няма публична информация каква е повода за случая. Две дами, които са се намирали в прилежаща постройка, са откарани в Клиниката по токсикология, поради вдишания пушек от пожара. 

Екипи на EVN през вчерашния ден прекъснаха електрозахранването в цялата местност на залата, а полицията оказа помощ на две дами, които са били блокирани в асансьорите на прилежащи здания.

Общо девет противопожарни автомобила с 24 пожарникари са гасили огъня, откакто изпратените в началото две противопожарни коли са потърсили спомагателна помощ, когато видели гъстия пушек, издигащ се от горящия обект, сподели пред медиите началникът на проживопожарната бригада Звонко Томевски .

Сградата на Универсална зала е стояла оградена и изтърбушена от години, а преди месец там е почнал ремонт. На обекта е имало единствено един инженер и двама служащи, които не са били в постройката по време на експлоадирането на пожара. Строителните служащи първи забелязали огъня и се пробвали да го потушат с пожарогасители, само че не съумели. 

На място дойде и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска , която прикани за бързо изясняване на аргументите за пожара. " Тепърва ще се прецизират вредите. Обектът е обезпечен, няма жертви и ранени. Инвеститорът, надзорът и ръководителят на обекта са на място. Скопие ще има своята Универсална зала, ремонтът ще продължи, откакто се изяснят събитията на случилото се ", съобщи Костадиновска-Стойчевска.

На място дойде и някогашният шеф на Универсална зала Душко Поповски , който съобщи, че още по времето, когато той е бил шеф, от 2005-2009 година е имало план за реорганизация и разширение на постройката, която към този момент е била задоволително амортизирана, само че той не е бил осъществен. " Такова оборудване нямаше право да работи. Същата постройка, тъй като това е български план, в България изгоря за 7 минути. Късмет е, че се възпламени празна и не се срути и е добре, че няма жертви ", сподели пред медиите Поповски.

Самата зала е строена през 1963 година и е имала гаранционен период от 20 години, посочи Лазар Арсовски , притежател на строителната компания, която ремонтира обекта. Той не пожела да спекулира с аргументите за пожара, само че съобщи, че е изгоряла остарялата, суха дървена структура, показва кореспондентът на Българска телеграфна агенция. 

Политически реакции 

 

Не закъсняха и политическите реакции. В известие президентът и претендент за втори мандат Стево Пендаровски изрази съжалението си за случилото се и прикани за бърза реакция на способените институции.  " Трябва да се извърши съответно следствие, да се издирят и глобяват всички отговорни за унищожаването на този важен обект ", се споделя в известие от неговия кабинет с уточнението, че " в идващия си мандат Пендаровски ще се стреми допустимо най-скоро да възвърне един от знаците на Скопие, обект, гравиран в груповата памет на десетки генерации поданици на града ".

Медиите цитираха и реакцията на някогашния кмет на Скопие до 2017 година Коце Траяновски , съгласно който повода за случилото се е " политическата ненавист " и това, че наследените от предходното ръководство планове не се извършват или се бавят.

Траяновски споделя, че постройката е затворена през 2015 година, когато част от покрива е паднал. Бил е изработен нов план, който се оказал безценен, а поради реакцията на жителите, които са упорствали постройката да се резервира в истинския си тип, той не е осъществен. Направен е нов план, планувани са били спомагателни зали за събития и конференции, само че с избора на ново държавно управление, управлявано от СДСМ, той не е бил сбъднат. Следващият кмет на Скопие Петре Шилегов поръчва нов план, който е почнал да се извършва към края на мандата му.

" Още един път ще повторя, че в случай че не беше политическата ненавист и строителството бе почнало през 2017-2018 година по плана, който оставихме, Универсална зала към този момент щеше да е подготвена ", споделя Коце Траяновски. 

Със известия реагираха и от ВМРО-ДПМНЕ , които упрекнаха за случилото се ръководещите СДСМ и ДСИ.

" Символът на Скопие бе оставен на разрухата на времето в продължение на 7 години и се трансформира в развалина. Щетите, които СДСМ нанесе на Универсалната зала, са неизчислими ", се споделя в известието на ВМРО-ДПМНЕ, които задават въпроса какви материали се употребяват в ремонта на постройката.

От СДСМ реагираха, като припомниха, че процесът на реорганизация на залата е почнал при тяхното ръководство, само че " с идването на власт в Скопие на ВМРО-ДПМНЕ и техния кмет, планът за тази емблематична постройка и знак на Скопие е спрял ".

" ВМРО-ДПМНЕ умишлено лъже, тъй като единствено поради тяхната локална власт Универсална зала не беше ремонтирана и се разрушаваше години наред. По време на ВМРО-ДПМНЕ Универсална зала е оставена на разрухата на времето, на практика е разрушена извън и от вътрешната страна ", показаха от СДСМ.

Универсална зала е копие на постройката на Софийския цирк , която изгоря през 1983 година, и е издигната от България след пагубното земетресение в Скопие през 1963 година

Ремонтът на постройката стартира преди месец, откакто бяха завършени процедурите по прекачване на уговорката от общината към Министерството на културата на Северна Македония.

Реконструкцията на постройката беше стартирана през септември 2021 година от предходния кмет на Скопие Петре Шилегов със средства, отпуснати от държавното управление на Северна Македония, само че с встъпването в служба на Данела Арсовска (подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ) строителните работи бяха спрени с мотив, че планът, по който се прави реконструкцията, не подсигурява сигурността на ползвателите на оборудването. Арсовска даде обещание, че работата ще продължи, откакто бъдат направени промени в плана.

" По плана за Универсална зала няма проблеми, само че строителните действия са спрени. Иска ми се да имам вяра, че може би се дължи на промяна на кмета, не желая да имам вяра, че Универсалната зала, като монумент и подарък от Република България след земетресението (през 1963 г.), е оставена да се разрушава поради някакви дребни политически дивиденти. Ако имаме пълномощия като Министерство на културата и в случай че има опция, ще се намесим, тъй като Универсалната зала, както всеки различен обект на културата, би трябвало да бъде пуснат в употреба допустимо най-скоро ", сподели през февруари 2022 година министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, писаха медиите в страната.

Няколко дни по-късно от Министерството на културата в Северна Македония предложиха да се заемат с реконструкцията. Предложението беше импортирано на съвещание на градския съвет през март, само че тогава болшинството от съветниците гласоподаваха управата на Скопие сама да продължи с ремонта.

На 19 февруари Министерството на културата подписа контракт със строителната компания Универсал Балкан за реорганизация на фасадата и покривното покритие на постройката на стойност 1,9 милиона евро, напомнят медиите в Северна Македония.

Залата, която до неотдавна в Скопие беше наричана знак на града, е издигната след земетресението в Скопие на 26 юли 1963 година, в което над две трети от града са унищожени, човешките жертви са над 1000, а десетки страни изпращат помощи за възобновяване.

Универсалната зала в Скопие, която е копие на постройката на изгорелия през 1983 година софийски цирк, е построена през 1965 година като подаяние от България . На уеб страницата ѝ обаче се оповестява, че построяването ѝ става " със забележителната материална/финансова помощ, в която вземат участие над 35 страни , с чиито средства е купено оборудването Универсална зала от компания " Техноекспортстрой " в София. Съоръжението е издигнато в границите на 10 месеца и е пуснато публично в употреба на 10 януари 1966 година като център за образуване на разнообразни културни събития.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР