Интервю с Константин Киров, Ръководител отдел Опазване на околната среда

...
Интервю с Константин Киров, Ръководител отдел Опазване на околната среда
Коментари Харесай

Пътят към Net zero economy: ПроКредит Банк за успешната трансформация

Интервю с Константин Киров, Ръководител отдел Опазване на околната среда и Зелени планове:

Възможно ли е една Банка да оказва директно или индиректно въздействие върху околната среда и по какъв начин?

Една банка сигурно оказва мощно въздействие върху околната среда както непосредствено, по този начин и индиректно.

Част от директното въздействие е посредством офисите, които поддържа. Ние, от ПроКредит Банк, сме с много усъвършенствана клонова мрежа, т.е. не използваме толкоз доста сграден фонд. Друга част от директното въздействие на една банка върху околната среда са ресурсите, които се употребяват - да вземем за пример хартия, сила, гориво за превоз.

През 2012 година ПроКредит Банк вкара система за ръководство на околната среда и следим деликатно тези индикатори. Всяка година отчитаме усъвършенстване в тяхната успеваемост, защото проучваме дали тези запаси са употребявани оптимално дейно и вършим съответните усъвършенствания.

Използваме електрически автомобили и плъг-ин хибриди като служебни коли, фотоволтаици за произвеждане на електрическа енергия, усъвършенстваме компютрите и техниката за изстудяване и отопление в офисите ни. Благодарение на тези и други усъвършенствания централата на ПроКредит Банк стана първата въглеродно неутрална постройка в Европа , сертифицирана по стандарта EDGE.

Много е значимо, когато си приказваме за банка, да обърнем внимание на по-големия фактор, посредством който тя въздейства на околната среда - това е косвеното въздействие . Единият аспект е посредством доставчиците , които банката употребява.

Когато организацията реши да избере снабдител, който е вложил старания в това да опазва околната среда, това има каскаден резултат върху стопанската система. Другият аспект са клиентите на една банка.

Важно е банката да има ясна тактика какви вложения поддържа и какъв вид клиенти. Ние, в ПроКредит банк, имаме 2 методологии, посредством които наблюдаваме тези косвени аспекти. Правим посещаване на обекта, с цел да забележим по какъв начин съответният бизнес се случва на процедура и проучваме дали той е в унисон с всички условия и стандарти както за запазване на околната среда, по този начин и в обществен аспект.

Освен отделът по Опазване на околната среда и Зелени планове, разполагаме със профилиран екип, който е минал специфични образования за това по какъв начин се преглежда искане за финансиране на фотоволтаична апаратура. Банката има и изключващ лист, съгласно който не можем да финансираме клиенти от избрани сфери, които носят евентуален риск за природата.
 Koнcтaнтин Kиpoв, Pъĸoвoдитeл oтдeл Oпaзвaнe нa oĸoлнaтa cpeдa и Зeлeни пpoeĸти
Източник:

Koнcтaнтин Kиpoв, Pъĸoвoдитeл oтдeл Oпaзвaнe нa oĸoлнaтa cpeдa и Зeлeни пpoeĸти

" Зелени дружно "

е общ план на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните трендове - както в всекидневието на всеки от нас, по този начин и в бизнеса.

Научете повече тук:

Как ще се промени бизнесът в изискванията на Net zero economy?

За да можем да си отговорим на този въпрос, би трябвало да знаем какво желаеме да реализираме с Net zero economy. Ултимативната цел е да реализираме една устойчива стопанска система . Това значи бъдещите генерации да не бъдат ощетени с по-ниски условия на живот или по-малък достъп до запаси. Съответно се постанова да променим забележителна част от сегашните практики. За да има Net zero economy би трябвало да реализираме баланс сред излъчванията, които бизнесът отделя и тези, които природата може да поеме. Това не значи, че бизнесът няма да отделя никакви излъчвания, а по-скоро, че те ще бъдат обезщетени посредством подобаващи механизми.

Една от стъпките към Net zero economy е да понижим неефективното потребление на запаси посредством усъвършенствания на индустриални процеси и вложение в зелени решения. Това е нещо, към което би трябвало да се стремим, без да ощетяваме метода на живот, който водим сега. Напротив, значи да използваме оптимално добре насъбраните познания от всяка една сфера.

Също по този начин значи да не взимаме първоначални запаси за всеки един създаден продукт, а да се научим да преизползваме наличните първични материали.

За да се случи тази смяна, в началото е нужна финансова инвестиция. Това отваря нови бизнес благоприятни условия в разнообразни ниши. Някои от тях обезпечават усъвършенствания в енергийната успеваемост, други оферират избрана стока или артикул чартърен, вместо тя да бъде закупена.

Какви са преимуществата на кръговата стопанска система и какъв брой надалеч е България от този модел?

Предимствата на кръговата стопанска система са доста и те са отговор на това, което поставихме като последна цел с Net zero economy. Чрез кръговата стопанска система ние ще се преместим от настоящия модел, при който добиваме, произвеждаме и най-после изхвърляме. В кръговата стопанска система крайният детайл, който е основаването на боклук, ще бъде отстранен напълно.

Всичко, което използваме, ще бъде или преизползвано, или ремонтирано. Нещо позитивно за България е, че от доста време насам, ние сме привикнали първо да поправяме техниката, в случай че тя се повреди. Благодарение на тези привички ще можем да по-лесно да създадем прехода и да бъдем конкурентни на интернационалната среда.

Друга позитивна наклонност, която следим в нашето всекидневие, в това число и в България, е разделното събиране на боклуци. Това е промеждутъчен стадий преди да се реализира кръговата стопанска система и в действителност оказва помощ за възстановяване в метода на мислене.

Още един добър образец, който можем да дадем за нашата страна, са биогаз инсталациите. Чрез тях отпадъчните материали, които се генерират при производството на млечни артикули, отиват в биогаз инсталацията и отделят метан, който се употребява за отопление и произвеждане на ток.

На този стадий следва да извървим дълъг път, с цел да реализираме напълно кръгова стопанска система, само че несъмнено институциите и бизнесът са осъзнали значимостта от нея и стартират да вършат обилни промени и вложения за по-устойчив бизнес.

" " демонстрира положителните образци и значимите препоръки - всичко, което би трябвало да знаем по пътя към по-природосъобразно битие, работа и правене на бизнес. Проектът се реализира с поддръжката на,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР