Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ- Г-н Гуцанов, защо според Вас

...
Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ- Г-н Гуцанов, защо според Вас
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: Излязохме по-големи ястреби от най-големите войнолюбци

Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ
- Г-н Гуцанов, за какво съгласно Вас множеството депутати се оповестиха за директния експорт на оръжия за Украйна?
- Не мога да ви кажа за какво, само че за нас това е безусловно недопустимо, защото това е директно замесване във военния спор. В продължение на повече от 8 месеца ние отстояваме тази теза и до момента Народно събрание не се беше заело по никакъв метод да даваме наше оръжие за Украйна. Това какво ще рече - да дадем нашите системи за Противовъздушна отбрана, нашите танкове. Кое ще бъде на тяхно място? Всичките тези тези, които разясняват от Демократична България и от ГЕРБ-СДС са безусловно несъстоятелни. Значи, ние да дадем нашето въоръжение, след което да купим непознато въоръжение. Откъде ще намерим тези пари? Освен това кой ще пази през това време нашите граници и въздушно пространство? Нашият персонален състав, боен - подготвен ли е на новите системи, в случай че ще се взимат. Това е едната страна на въпроса. Другата, която е по-голямата и значимата - този боен спор е на 250 км от нашата граница. Ние желаеме да станем директни участници ли в него? Това е безусловно неприемливо и за мен е необяснимо по какъв начин в пленарна зала никой различен от която и да е друга политическа партия, не стана една думичка да обели. 
Ние ставаме по-големи ястреби от най-големите войнолюбци. Това е цялостно безумство. За да може някоя политическа партия да се хареса на обещано непознато посолство, или да бъде по-голяма евроатлантическа политическа групировка ли го вършим това нещо? Или ние сме български парламент и мислим за българските жители и за националната сигурност на страната. Надявам се най-малко българите да схванат защо иде тирада. Надявам се да има реакция и от гражданското общество по тази толкоз основна тематика.
Да напомня, че преди седмица 30 конгресмени от партията на Байдън пратиха писмо до него с искане да стартират процеси за спокойно решение на спора, а освен да пращат въоръжение за Украйна. Дори в Съединени американски щати стартира да има виждане за спокойно решение на този въпрос. Значи, спорът е сред Съединени американски щати и Русия, а не толкоз сред Русия и Украйна. И даже в Съединени американски щати стартира да се основава публично мнение за спокойно споразумяване на спора, а българският парламент взема решение да праща въоръжение в Украйна. Това в действителност излиза отвън нормалността. Дано всеки българин да разбере каква е позицията на Българска социалистическа партия, тъй като ключът е в мира и разговора, а не в даването на оръжие и непрекъснатото подклаждане на този спор. 
- Не е ли редно да попитаме българския народ какво считаме по тази тематика? 
- Нагласите от социологическите изследвания са пределно ясно - над 70% от българските жители не желаят да бъдем въвличани в този спор и да даваме оръжия на Украйна. Така че не изключвам да има сходни дейности от страна на Българска социалистическа партия. Но нещо, което безкрано учуди нашата парламентарна група е, че в дневния ред за тази седмица, има и още една точка, импортирана от Министерски съвет - за покупка на втората ескадрила нови 8 самолета Ф-16. Т.е. да купим нови 8 чертежа. Ние не сме получили първите 8 самолета и към този момент тръгваме да работим за втората договорка. Къде го има това нещо по света?
Ние платихме 2,2 милиарда лева за едни чертежи. И тогава ние, от Българска социалистическа партия, бяхме изрично срещу това да се случи. Държавата олекна с 2,2 милиарда, а самолетите още ги няма. Първите самолети ще дойдат вероятно след 2 година и половина. Не сме ги получили още и тръгваме да заявяваме вторите, които са на цена 2,5 милиарда, въпреки и с разсрочено заплащане. Ставаме за смях в света и във военните организации. 
- Служебният министър на финансите Росица Велкова реферира върху задължението 2% от Брутният вътрешен продукт да се харчат за въоръжение...
- Крайно време е служебният министър, който правеше бюджета и като зам.-министър в кабинета Петков, да каже по кое време приказва истината. Когато постоянният кабинет, сдавайки властта остави по сметките над 1,5 милиарда лева остатък, или в този момент, когато споделя, че парите не стигат. И по какъв начин по този начин не могат да стигнат за пенсии, за обществени осигуровки, а сме подготвени да отделим милиарди за оръжие. И кой е този, който е натиснал министъра на финансите да разяснява военни проблеми? Не прави чест на служебния кабинет и събитието, че не желае да направи бюджет за 2023 година, само че вкарва в Народното събрание оферти за военни закони и покупко-продажби. Българска социалистическа партия и против това е  срещу. 
- Смятате ли, че хората би трябвало да стартират да схващат какво се случва в Народното събрание и по какъв начин тяхната орис зависи от това?  
- Абсолютно права сте, в последна сметка всичко се взема решение с гласа, който всеки един от нас пуска в урната. И неизлизайки да гласуваме, става това, което виждаме сега да се случва в Народното събрание. Дано да няма скоро избори, да се стигне до постоянно държавно управление. Но когато и да са изборите - дано всички да излязат да гласоподават, с цел да могат да държат ориста в личните си ръце. 
- Как ще коментирате обстоятелството, че Политическа партия завоюваха 18% на изборите, макар гафовете, които направиха?
- Как да разясня Политическа партия, когато по време на самата акция те излязоха с всичките начинания на Българска социалистическа партия и си приписаха нейните достижения. Това не е правилно. Българска социалистическа партия сме се борили за това през последните 12 години ръководство на ГЕРБ и успяхме да проведем тези политики в държавното управление. За страдание, това е наш проблем - на Българска социалистическа партия, че не успяхме да си защитим медийно тезите и бяхме прекомерно толерантни към своите сътрудници от постоянния кабинет. Причините са доста. Едната част е в технологията на гласоподаване. Затова в този момент вкарваме в пленарна зала промени в Изборния кодекс за връщането на опцията за гласоподаване с хартиена бюлетина. Но нашата прекомерна приемливост и дипломатичност направи по този начин, че не всички хора съумяха да схванат, че ние сме проводниците на всичките тия обществени придобивки, които хората получиха - и за младите фамилии, и за работещите и за пенсионерите през последните 7 месеца. За Българска социалистическа партия основно значимо е да успеем да вдигнем минималната заплата на 50% от междинната, т.е. да стане сред 850 и 860 лева И това е безпределно ниско възнаграждение - за работещи небогати. На последващо място - безплатните медикаменти за децата до 14 година, безплатните учебници за децата от 1 до 12 клас и таван за цените на енергоносителите. 
/Със съкращения/
  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР