Интерактивните дигитални наративи дават възможност да се представят на аудиторията

...
Интерактивните дигитални наративи дават възможност да се представят на аудиторията
Коментари Харесай

Димитър Узунов, сценарист: Дигитални наративи са поглед към бъдещето

Интерактивните цифрови разкази дават опция да се показват на аудиторията всички гледни точки по даден въпрос, освен една, която да бъде преобладаваща. Това е осбено значимо при обговаряне на комплицирани процеси като световното стопляне. Това сподели в предаването " Денят на фокус " по Радио " Фокус " Димитър Узунов, сценарист и режисьор, преподавател на събитието " Среща на Европейската мрежа за интерактивни цифрови разкази “. То се првежда за първи път в София сред 13 и 15 септември.

Събитието ще показва разкази/истории в цифрова форма. Интерактивността му е обусловена от обстоятелството, че фенът може да взаимодейства с историята. Целта е да си ускори ролята на публиката, която може да моделира описа.

Включва се игрови детайл, който ангажира вниманието. " Сценичните изкуства могат отлично да се съчетаят с науката и цифровите разкази са пресечната им точка. Видеоигрите, продукциите въз основата на виртуална действителност, приложенията за телефон са част от цифровите наратови “, даде образци Узунов.

Интерактивните цифрови разкази са взор към бъдещето. Те ще бъдат част от театъра, науката. Медицината на бъдещето да вземем за пример ще бъде подкрепена от тях, счита Узунов. Аудиторията става все по-деен участник в развиването на историята, която й се споделя – интерактивните цифрови разкази могат да разрешат на фена да избере какъв да бъде краят на историята, да вземем за пример, помясни Узунов.

Дизайнерите са в основата на интерактивните цифрови разкази, тъй като те им придават форма, комфортна и приятна за потребителя. " Разказвачът нормално показва истината по един метод, без присъединяване на аудиторията – подобен е да вземем за пример разказът за войната в Украйна. Когато обаче на публиката се даде глас, истината може да се окаже друга. Механизъм за предоставяне на глас е интерактивният цифров разказ. Изкуственият разсъдък може да разпознава подправени вести и е образец за подобен разказ “, сподели още Узунов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР