Институтът за литература към БАН организира двудневна конференция по повод

...
Институтът за литература към БАН организира двудневна конференция по повод
Коментари Харесай

Конференция по повод 100 години от смъртта на Иван Вазов

Институтът за литература към Българска академия на науките провежда двудневна конференция във връзка стогодишнината от гибелта на Иван Вазов на 14 и 15 октомври. В конференцията вземат присъединяване известни учени от страната и чужбина. Ще бъдат прегледани разнообразни аспекти от разнообразното творчество на Вазов. 

В първия ден показват отчетите си Милена Кирова, Михаил Неделчев, Мария Огойска, Катя Зографова, Мая Горчева, Петър Величков, Благовест Златанов, Франциско Хуес Галвес, Росица Чернокожева, Светлана Стойчева, Никита Нанков и други. 

Вторият ще стартира с Милена Цанева, Бисера Дакова, Пенка Ватова, Людмила Малинова, Николай Аретов, Раймонд Детрез, Димитър Камбуров, Виолета Дечева и други Авторитетният конгрес ще приключи с полемика.

Чуйте Мариета Гиргинова.

Снимка – Институт за литература към Българска академия на науките

През 2021 година се навършват 100 години от гибелта на Патриарха на българската литература Иван Вазов – писателя, който в най-голяма степен изпълва със смисъл понятието „ български класик “, а творчеството му е неразделна част от непреходното европейско духовно завещание. 

По мотив 100-годишнината от кончината на Иван Вазов, включена в календара на ЮНЕСКО за 2021 година, Институтът за литература при Българската академия на науките организира научна конференция, която ще се организира на 14 и 15 октомври 2021 (четвъртък и петък) в Българска академия на науките. Форумът целѝ да обнови четенето на Вазовите текстове през модерни литературоведски парадигми, да интерпретира обстоятелства и документи от житейската и креативната биография на Патриарха в подтекста на българския културен живот от началото на ХХ в. Текстовете, показани на конференцията, ще бъдат поместени в теоретичен алманах. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР