Инженерният ми профил ме научи, че когато си подготвен, аргументиран,

...
Инженерният ми профил ме научи, че когато си подготвен, аргументиран,
Коментари Харесай

Да превърнеш детската страст в кариера

" Инженерният ми профил ме научи, че когато си квалифициран, необорим, спокоен в една полемика, нещата се случват. Когато успееш да извадиш хората от прочувственото, тогава полемиката става фактологична и можеш да се схванеш с всеки ", споделя Момчил Ковачев

© Цветелина Белутова Профил

Момчил Ковачев се подреди в челната тройка на 11-те финалисти в новото издание на националния конкурс за млади бизнес водачи на " Капитал " и " Кариери " Next Generation. Завършил е общо машиностроене в ТУ - София, има и магистратура промишлен мениджмънт от същия университет. Автомобилите го притеглят още от дете, което дефинира и кариерата му. След университета работи 5 години в тогавашния вносител на Mercedes-Benz в България " Балкан остарял ", където оглавява отдела за аварийни елементи. През 2011 година е един от първите чиновници, които основават търговеца на авточасти " Интер карс България ", част от полската група Inter Cars. Преминава през разнообразни мениджърски позиции и сега е заместник-директор по осведомителните въпроси в цялата група. Компанията

Inter Cars е основана през 1990 година от трима полски бизнесмени - Кшищоф Олексович, Пьотр Олексович и Анджей Олишевски. Постепенно компанията се трансформира в водач в Полша, а след това стартира агресия към външни пазари и през днешния ден е водещият търговец на автомобилни елементи в Централна и Източна Европа. От 2011 година е и в България, където последователно усилва каузи си и през днешния ден е измежду водачите. За разлика от множеството компании в сектора полският колос заложи единствено на продажби на едро, т.е. доставя от своите обекти на сервизи и търговци. Концепцията на локалното сдружение " Интер карс България " е да работи с локални сътрудници по градове под марката на компанията. Компанията доставя огромна част от поръчваните елементи от големия склад на групата в Брашов, като през тази година възнамерява да открие подобен и край София. Приходите на Inter Cars за 2017 година надвишават
1.25
милиарда евро, а на българското сдружение са
111
млн. лева за предходната година. Още по тематиката
Кариера с доста лица

Основателят на фондация " Подарете книга " и част от челната тройка в състезанието Next Generation 2018 Благовеста Пугьова пред " Капитал "
16 юли 2018
Предприемачът без его

Съоснователят на Enhancv и победител в Next Generation 2018 Волен Вълков пред " Капитал "
29 юни 2018
Волен Вълков от Enhancv e спечелилият в Next Generation 2018

Общо 11 души доближиха финалите на състезанието за млади бизнес водачи и получиха награди от Шефийлдския университет и " Trelleborg България "
15 юни 2018 Защо избрахте автомобилния бранш и по какъв начин стигнахте до технологиите в този бранш?

Това е едно мое предпочитание още от дете. Роден съм в Троян и се преместихме в София малко след измененията. Баща ми стартира работа в тогавашния формален вносител на Volkswagen - " Юнитрейд - Х ". Спомням си първия път, когато му отидох на посетители в шоурума - имаше един червен Golf или май беше Vento. И тази кола ми направи голямо усещане. Бях на 9 и тогава споделих на татко им, че и аз желая да съм покрай колите. Той ми отговори, че щом това е желанието ми, първо би трябвало да ме запознае с учителя, който му е преподавал немски в Троян, тъй като езиците отварят такива благоприятни условия. И аз от втори клас лятно време започнах да отивам на уроци по немски. Целият ми път от този момент е воден от това предпочитание – изборът на езиковата гимназия с чешки беше подобен, тъй като имаше клюки, че Skoda ще прави цех тук. След това като младеж се възпламених по компютрите и по този начин от единствено себе си се получи и пресечната точка с технологиите. След учебно заведение ме одобриха в немския факултет на ТУ - София, със компетентност общо машиностроене, макар че се бях прицелил в компютърните системи и технологии. Започнах работа в самия факултет като систематичен админ и открих, че по този начин узнавам на практика насочените неща. Випускът ни беше доста готин като хора, метод на мислене, логичност и по този начин приключих като инженер по общо машиностроене.

Впоследствие имахме наложителна процедура, която аз прекарах в тогавашното посланичество на Mercedes-Benz в България - " Балкан остарял ". Харесахме се и скоро по-късно ми предложиха да стана началник на отдела за аварийни елементи. Така че постоянно тези ми две пристрастености - колите и компютрите, са се преплитали в кариерата ми. Много процеси автоматизирах и цифровизирах там. Реално по-съществено нещата в осведомителните системи се задълбочиха след 2011 година, когато влязох в екипа на " Интер карс България ". В началото бяхме тъкмо трима души и аз отговарях за продуктов мениджмънт, маркетинг, логистика и IT.

Постепенно екипът се разширяваше, както и отговорностите. Направленията получаваха своите мениджъри, само че IT мениджърът, който оперативно пое тематиката, остана под мое управление. След това започнах да преминавам през разнообразни позиции на интернационално равнище, които бяха доста насочени към планов мениджмънт. Занимавах се с внедряване и основаване на нови IT системи. Последната година действително съумях да осъществявам най-големия ми план до момента - новата ни платформа за електронна търговия. След полемика с управлението се реши да поема нова позиция вътре в самия IT отдел, с цел да имаме нова, бизнес насочена позиция. Отговарям за три посоки - Enterprise Architecture, Digital Transformation и Markets` Support, които добре се преплитат с моя опит до момента. Бих споделил, че през кариерата си съм правил много поредни стъпки, с цел да стигна дотук.

А по какъв начин технологиите трансформираха вашия бранш - търговията с елементи?

Не бих споделил, че основата на бизнеса толкоз доста се е трансформирала, само че скоростта на идентификация на частите и прецизността са се нараснали много. Нашите клиенти работят с доста огромна база данни. При обслужване на даден автомобил експертите в сервиза могат в действително време да преценяват за този автомобил какво произведение биха желали като качество, цена, периоди на доставка. Чрез новата ни платформа ние предоставяме освен точна идентификация на нужната аварийна част, само че и добавена стойност за сервиза с техническа информация, схеми и нормовремена за осъществяването на ремонтната интервенция.

Съумяхме и да създадем интеграция сред разнообразни осведомителни източници, с цел да може клиентът ни - сервизът, да търси и по номер на шаси или регистрационен номер. Всичко се върти към новите благоприятни условия за уедряване на данните и процесите и даване на добавена стойност към сервиза. Даваме опция на свободния афтърмаркет - т.е. сервизите, които не са свързани с някоя избрана марка, да имат достъп до същия размер информация, какъвто и техните сътрудници в оторизираните сервизи. Това е и концепцията на европейските наставления. Всички тези старания, надяваме се, водят и до по-добра услуга за притежателя на автомобила.

Вие сте в " Интер карс България " още през цялото време. Колко се промени компанията?

Компанията се промени доста. Това, което се резервира, е опцията всяко решение да се разисква с мениджмънта на компанията, без значение кой го слага. Промени се, че се построи страховит екип - една доста добре смазана процесуално и прочувствено машина, която план след план жъне триумфи – последният образец е ревюто, което организирахме в Пловдив. В нашата компания стартирахме с най-базисните неща - има сервиз, той се потребност от елементи, ние имаме търговски представител, който му изяснява по какъв начин да употребява нашите услуги. Но след това развихме и артикули и услуги с добавена стойност и нашият екип в България от финален пазар, който се е появил в структурата на компанията, се трансформира в един от първите, който получава новите софтуерни решения, платформи и принадлежности.

Колко огромен е екипът ви?

Той е разпилян в цяла Европа, а непосредствено работя с 6-има мениджъри. Все отново огромният екип, който управлявам, е главно в Полша. Така че става въпрос за разбъркан интернационален екип, което е предизвикателство, само че е и доста прелестно занятие.

Колко мъчно е да човек да стане управител от обичаен чиновник, без да е учил мениджмънт?

Аз в действителност съм учил мениджмънт. След бакалавърската степен по общо машиностроене в немския факултет приключих и магистратура промишлен мениджмънт - немският вид на MBA. По това време към този момент бях оглавил отдела за аварийни елементи в " Балкан остарял ". Бях на 24 години и управлявах екип от 25 души - бях с към 10 години " по-малък " от най-младия там. Беше извънредно предизвикателство, тъй като житейският ми опит до тогава поставяше някакви спънки. И това обучение доста ми оказа помощ тъкмо в този миг. Как се справяш ли? Ами блъскаш си малко главата. Хората към мен ми даваха препоръки, научих много неща от татко ми. Случих и на доста добър управител в " Балкан остарял ", който беше изпратен от Daimler.

Инженерният ми профил ме научи, че когато си квалифициран, необорим, спокоен в една полемика, нещата се случват. Когато успееш да извадиш хората от прочувственото, тогава полемиката става фактологична и можеш да се схванеш с всеки.

А гледайки през днешния ден обратно, съгласно вас има ли потребност един управител от бизнес обучение, с цел да е добър?

Привърженик съм на структурираните познания. Има и хора със страхотни гении, нюх, упоритост, отдаденост без такова обучение. Но за мен структурираните познания, което едно качествено MBA обучение може да ти даде, както и времевата рамка, която ти си отделяш да се развиваш, са доста постоянна основа. Така че, в случай че човек не желае да прави нещата по сложния метод, би трябвало да направи добър МВА. Но имам мощно изразено мнение по кое време. Това, което аз направих, ми оказа помощ доста, само че беше прекомерно рано за мен. Това беше и една от аргументите да аплайвам за Next Generation - опцията за ново МВА обучение. Така че един от препоръките ми към идващите участници и генерации е следният: поработете малко, натрупайте опит и тогава направете МВА, тъй като тогава ще сте стимулирани да употребявате максимума от това, което ще научите.

Какво за вас е Next Generation водач?

Доста обмислям за тематиките в заобикалящата ни среда. За мен човек би трябвало да движи с персонален образец. Ако е добър в това, което прави, и има естетика в фамилията, което за мен е доста значимо, персоналният образец трансформира нещата към нас. Ако съм добър родител и добър експерт, допускам, хората към мен също ще желаят да са такива. Лидерът би трябвало да е подобен - човек, който се старае да задава посредством персоналния образец това, което чака от обществото.

Вие имали ли сте подобен персонален образец?

Старая се във всеки, с който работя и се срещам, да открия нещо, което ме провокира да подобря нещо у мен. Тоест не се пробвам да кажа: ето това е индивидът, който желая да приличам. Определено екипът, с който стартирахме " Интер карс България ", са хората, които в действителност са ме трансформирали. И сме се трансформирали дружно. Ние сме ужасно разнообразни, само че успяхме да изградим доста огромно доверие и толеранс между тях. За всяко нещо, което някой от нас желае да разиска или да предложи, или да изиска съвет, съумяваме да си дадем доста открита противоположна връзка. Това доста ми оказа помощ.

Може ли да посочите едно мъчно решение в кариерата си?

Имам доста такива. Едно сходно е решението да напусна " Балкан остарял " и да се причисля към новосъздадената " Интер карс България ". Много хора с лека подигравка тогава ми споделяха по какъв начин по този начин напущам като управител аварийни елементи на Mercedes-Benz за България. Причината да взема това решение беше, че ми се даваше късмет да стартира нещо от нулата и да развъртвам концепциите си, което в една основана организация като " Балкан остарял " не беше допустимо.

Учите ли се от грешките?

Да, човек се учи от грешките си, а пък умните се учат от грешките на другите. За някои неща съумявам да виждам какво са създали другите, за някои - даже и да знам техния опит, нуждая се да опитам и аз. Което в действителност е здравословно.

Какво бихте посъветвали идващите участници в Next Generation?

Като управител, а и на чисто човешко равнище, бих ги посъветвал да търсят хармонията сред персоналното и професионалното благополучие. Тези два свята съществуват дружно и не могат да бъдат разграничени. Търсенето на тази естетика способства за положителното себеусещане, показване на работното място и в връзките с околните хора. Q&A

Имате ли занимания?
Спортът доста ми оказа помощ. Играх дълго време в аматьорска футболна лига, само че за жалост скъсах коленни връзки. Занимавам се и с снимка. Имам необятни ползи - като си харесам някаква тематика, доста задълбочавам в нея. Примерно професионално ми се наложи да пиша код, с цел да реша някаква задача в компанията. В един миг брачната половинка ми имаше потребност от такива умения и по този начин направих и за нея електронен магазин.

Какви устройства употребявате в всекидневието си?
От 11 години имам единствено преносим компютър, а не десктоп, който е постоянно с мен. Работата ми е обвързвана най-вече със срещи, писане на мейли и планово насочена документи. Ежедневно употребявам и видеоконферентното съоръжение, което ми разреши да понижа броя на полетите. Открих и цифровата химикалка, с която очертавам разнообразни хрумвания и процеси непосредствено на сензорния екран.
Интервюто взе Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР