Инженер-конструктор от Казанския авиационен завод, където се произвеждат стратегическите бомбардировачи

...
Инженер-конструктор от Казанския авиационен завод, където се произвеждат стратегическите бомбардировачи
Коментари Харесай

Конструктор на модернизирания Ту-160М избяга в САЩ и поиска убежище срещу руски тайни - Свят

Инженер-конструктор от Казанския авиационен цех, където се създават стратегическите бомбардировачи Ту-160, е избягал в Съединени американски щати и е изискал леговище там в подмяна на сензитивна информация.

Това сочи отчет на Митническата и гранична работа на Съединени американски щати, с който Yahoo News разгласи, че разполага.

Твърди се, че един от инженерите, работещи по съветския стратегически бомбардировач Ту-160, е минал границата от Мексико в края на декември с брониран джип дружно със фамилията си и е изискал леговище.

Мъжът декларирал, че се опасява от гонене от страна на съветските управляващи поради присъединяване си в митингите в поддръжка на опозиционния водач Алексей Навални. Той заречен да откупи приемането на статут на леговище с значима информация за съветската военна авиация.

" Руснакът е обяснил, че е строителен инженер и че предходната му работа е включвала работа от 2018 година до 2021 година в производството на избран вид военни самолети в самолетния цех " Туполев " в Казан ", написа изданието.

Разузнавателните служби на Съединени американски щати са проверявали дълго време жителя на Руската федерация и са стигнали до заключението, че той в действителност разполага със забележителна по своя темперамент информация.

" През последните няколко години в завода на Туполев стартира нова огромна стратегия за основаване на усъвършенствана версия на самолета, както и стратегия за рационализация на съществуващите самолети ", отбелязва Yahoo News.

Американските управляващи досега отхвърлят да потвърдят или отхвърлят информацията пред репортерите. Смята се, че в момента руският инженер-конструктор е разпитван от ФБР.

Междувременно военният специалист Майкъл Кофман изясни каква информация може да има инженерът.

" Човек, работещ за военнопромишлена компания като " Туполев ", би могъл да има достъп до необятен набор от информация за отбранително-промишленото произвеждане, спецификации, свързани с бомбардировача Ту-160 и неговия неотдавна създаден осъвременен вид, разнообразни индустриални процеси, зависимости и техните ограничавания ", изясни той.

Ту-160 е междуконтинентален свръхзвуков стратегически бомбардировач, създаден от конструкторското бюро " Туполев " през 70-те години на ХХ век. Смята се, че това е най-хубавият стратегически бомбардировач, с който разполага Русия.

През 2015 година Русия реши да пусне осъвременена версия на самолета - Ту-160М. От открити източници е известно, че един подобен аероплан е издигнат от нулата до края на 2022 година Има и втори, който е основан посредством дълбока рационализация на остаряла машина.

В рамките на пълномащабна инвазия в Украйна Русия употребява бомбардировачи Ту-160 за нанасяне на ракетни удари по украинската гражданска инфраструктура. За да не бъдат изумени от силите за противовъздушна защита, бомбардировачите изстрелват ракети от дълбочина на съветската територия.

През декември предходната година на две съветски летища, на които са основани самолетите Ту-160, имаше детонации.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР