Инж. Румен Марков, предприемач и управител на компания с проекти

...
Инж. Румен Марков, предприемач и управител на компания с проекти
Коментари Харесай

Инж. Румен Марков: Дори преработеният вариант на „Струма“ през Кресна не е магистрала


Инж. Румен Марков, бизнесмен и шеф на компания с планове в областта на инфраструктурата:

От 27 години не престават полемиките за автомагистрала през Кресненския пролом и на 27-мата година ние имаме решение, което е доста надалеч от автомагистрала “.

Това сподели инж. Румен Марков в подкаста на Economic. bg „ Едно мислено “. Той е строителен бизнесмен и шеф на българска компания, която е изготвила план за пълноценно жп и пътно прекосяване през проблематичния сектор и транспортно свързване с Гърция.


По думите на специалиста капиталовото предложение, направено от Агенция „ Пътна инфраструктура “, за възстановяване на трасето на лот 3. 2 (бел. р. – секторът, който минава през Кресненското дефиле), още веднъж няма да отговори на потребностите на обществото и стопанската система за пълноценна автомагистрала. Именно поради това инж. Марков е алармирал с писмо еврокомисаря по кохезионна политика Елиза Ферейра и по превоза Адина Вълян.

Новата преправка планува изместване на двете платна, обсъждани във вид, утвърден още от времето на ГЕРБ, с към 100 метра западно. Този вид обаче е недопустим за еколозите и природозащитниците от години наред, защото минава през местообитания на предпазена флора и фауна.

Нещо повече – съгласно инж. Марков в документите, която е изпратена от Пътната организация до Министерство на екологията за оценка през декември предходната година, на никое място не попада обявеното от отрасловия министър Андрей Цеков второ двулентово платно отвън дефилето, за което държавното управление чака зелена светлина от Европейската комисия. Цеков разяснява тематиката предходната седмица при откриването на тунел „ Железница “.

Че се преглежда подобен вид стана ясно през последните месеци, и то основно от изявления на министъра в отрасловата комисия в Народното събрание. До момента нито АПИ, нито министерството споделят върху какво договарят с Европейска комисия и какъв вид се преглежда.

Екипът на Economic. bg изпрати питане до министерството по тематиката, само че досега на издание на материала и записването на подкаста, не получихме отговори на поставените въпроси.

Промените?
През април и декември 2023 година Агенция „ Пътна инфраструктура “ изпраща две уведомления до Министерство на околната среда и водите по реда на Наредбата за Оценка на въздействието върху околната среда за капиталово предложение, обвързвано с промени и оферти за усъвършенства на трасето на автомагистралата по източен вид Г10. 50. Това е разновидността, утвърден още от времето на ГЕРБ, който планува трасето да се раздели на две платна. Едното в посока Гърция да мине през съществуващия път Е79 през дефилето, а в посока София да се построи нов път източно от него.

Този вид обаче е недопустим за еколозите, защото се нарушава биоразнообразието в дефилето. От години наред те упорстват автомагистралата да бъде изнесена от Кресненското дефиле, тъй че да не визира предпазените зони към него.

Преработеният вид на АПИ планува промени и в двете платна, като главната концепция е изместването им приблизително с към 100 метра от първичния план. Част от претекстовете за измененията са свързани със характерните цели и ограничения за предпазени зони „ Кресна – Илинденци “ и „ Кресна “, признати през 2022 година, както и с прекосяването на газопровода към Гърция, само че и поради водопроводи и други На обособени места са прецизирани местата за спешни площадки.

Първата смяна касае пътен възел „ Симитли “, който е прецизиран и включва две основнисъоръжения за връзка на Лот 3. 1 с Лот 3. 2, а точно п. в. „ Симитли Център “ и п. в „ Симитли Изток “.

В сектор от км 378+400 до км 379+700 (1300м) трасето е изместено на към 100 м на изток, като се усъвършенства пътен възел „ Полето “. Дължината на тунел „ Ракитна “ се съкратява с към 30 метра. Освен това са планувани и няколко водостоци, които да служат като уреди за животни.

В идната част има смяна поради предпазените зони и засягането на местообитания на южния гребест тритон. С цел съблюдаване на условията на признатите характерни и подробни цели, се постанова изместване на трасето в западна посока, на към 200 м от оста на пътя, като по този метод се обезпечава запазването на популацията на типа и неговото местообитание.

В идващите километри трасето е изместено на изток за по-добро регистриране в околния терен и понижаване на земните работи. В резултат на това трасето на пътната връзка „ Струма – Стара Кресна “ на пътен възел за Стара Кресна, се понижава с към 100 метра.

Трасето е усъвършенствано и поради новоизграждащ се довеждащ тръбопровод за Водноелектрическа централа, както и поради директния газопровод на „ Булгартрансгаз “ за Гърция, тъй че да има разстояние.

Предложението на АПИ за промени е получило зелена светлина от Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион “. Министерство на околната среда и водите също споделя, че предлагането е възможно за осъществяване.

Второ платно отвън дефилето?

В документите обаче на никое място не се преглежда вид за второ двулентово платно отвън дефилето, за което държавното управление чака зелена светлина от Европейската комисия и което е изцяло друго от реконструкцията на съществуващия път Е79. Министър Андрей Цеков го разяснява и през уикенда в изявление за БНР.

Няма такова предложение. Ако има такова, ние всички ще го гледаме като общество. За да има такова предложение, би трябвало някой да го е проектирал, а с цел да го е проектирал, би трябвало пък някой да го е упълномощил, а такова нещо няма “, споделя инж. Марков.

По думите му измененията плануват цялостна реорганизация на настоящия път, което обаче е в несъгласие с ОВОС-а за трасето от 2017 година, който споделя, че пътят единствено би трябвало да е рехабилитиран. Според специалиста този Оценка на въздействието върху околната среда е изминал и за всевъзможни нови промени би трябвало да бъде изработен нов Оценка на въздействието върху околната среда.

Инж. Марков споделя, че в този вид автомагистралата няма да е същинска автомагистрала. Едното платно е проектирано с габарит на първокачествен път, а другото е микс сред първокачествен и второразреден път.

100 пъти да кажат, че е автомагистрала, няма да стане автомагистрала. “

По тематиката за ОВОС-а и тихомълком подписаните контракти за строителство с два консорциума, отпред с „ Грома Холд “ и „ ГБС – Инфраструктурно строителство “ по времето на някогашния министър Иван Шишков, които дадоха старт на построяването на пътния възел Кресна, инж. Марков споделя, че даже въпросният пътен възел е построен нелегално.

Решението за одобрение на Подробен устройствен план е нелегално. Като не е законно решението за правене и влизане в действие на Подробен устройствен план, с които направиха пътния възел, то значи, че всичките процедури по-късно са противозаконни. “

Припомняме, че компаниите бяха определени с поръчка на АПИ още в края на 2019 и началото на 2020 година, само че контрактите с тях бяха подписани едвам през април предходната година. Общата им стойност е съвсем 1. 2 милиарда лева с Данък добавена стойност. Това се случи макар митингите на поданици на Кресна и природозащитници, които сигнализираха, че се готви строителство в дефилето, което ще предопредели трасето на автомагистралата.

Договорите са съпроводени с спомагателни съглашения за отсрочено осъществяване заради независещи от възложителя и изпълнителя условия, а точно - осъществяването на договорите, т. е. същинското строителство, да стартира след обезпечено финансиране и след приключен разбор за сходство на изводите от Доклада за оценка степента на влияние от 2017 година

След подписването на контрактите, някогашният министър Шишков даде опция да стартира строителството на обхода на „ един дребен сектор от 200 м “ край Кресна. Строежът приключи през август месец, като от АПИ още веднъж увериха, че въпросният сектор не предопределя избора на трасето.

Те, в случай че си вършат сметката, че с този Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година ще създадат всичко, просто няма по какъв начин да стане “, споделя инж. Марков и акцентира, че за всяко едно изменение би трябвало да се прави нова оценка на въздействието.

Има ли различен вид за сектора?
Инж. Марков и компанията, на която е шеф, са изготвили план за общо прекосяване през дефилето на високоскоростна жп линия София - Солун и пътна инфраструктура. По думите му то е предлагано още през 2017 година, само че не е обсъждано и обсъждано в детайли, защото се е бързало извънредно доста.

От доста бързане, ние още нямаме решение. Няма проблем да има автомагистрала. Ние сме я проектирали толкоз в детайли, че може да се стартират екологични процедури. “

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР