Инфлацията в Турция е останала малко под прогнозата на централната

...
Инфлацията в Турция е останала малко под прогнозата на централната
Коментари Харесай

Турция завърши годината с близо 65% инфлация

Инфлацията в Турция е останала малко под прогнозата на централната банка в края на годината, въпреки и с леко ускоряване през декември. Това допуска, че междинният растеж на цените на дребно може да надвиши 70% до май, в случай че се появят нови опасности, предава Bloomberg.

Годишният ритъм на инфлацията се е ускорил до 64.8% през декември, сочат данни, оповестени в сряда, спрямо ноемврийското равнище от 62%. Цените в заведенията за хранене и хотелите са се повишили с 93% на годишна база.

Резултатът се приближава до прогнозата, направена от централната банка и държавното управление, което се случва рядко в страна, където формалните упования постоянно се оказват прекомерно оптимистични. Решението на държавното управление да увеличи минималната работна заплата с близо 50% обаче крие опасности от по-сериозно ускоряване на инфлацията, в сравнение с централната банка чака.

Цените се покачват с ритъм, който съгласно централната банка към момента изисква в допълнение стягане на паричната политика след седем поредни покачвания на лихвените проценти с общо 34 процентни пункта от юни насам.

За първи път от края на 90-те години инфлацията завършва две следващи години на равнище към 65%, напомня Bloomberg.

Последната прогноза на паричните управляващи не планува закъснение до втората половина на тази година и чака Турция да завърши 2024 година с ритъм на инфлация от 36%, който към момента остава 7 пъти по-висок от формалната цел. Гуверньорът Хафизе Гайе Еркан ще показа новите прогнози на ведомството си през февруари.

В резултатите са налице и признаци за изстудяване на растежа на цените. Месечният измерител, желан от министъра на финансите Мехмет Шимшек, демонстрира, че инфлацияta през декември е 2.9% по отношение на ноември, което е най-слабото повишаване от май насам.

Официалните разноски по заемите остават негативни след промяна по отношение на настоящата инфлация. А базисната инфлация, която отстранява волатилните хранителни артикули и енергоизточниците, се е ускорила до 70% на годишна база през декември.

Въпреки това множеството икономисти предвиждат, че цикълът на покачвания на лихвените проценти на централната банка ще завърши, когато главната рента се увеличи от 42.5% до 45% по-късно тази година. Централните банкери обявиха, че тя би трябвало да бъде съобразена с тяхната прогноза за инфлацията в края на 2024 година

Решението на държавното управление да увеличи минималната работна заплата с 49% тази година може още веднъж да форсира растежа на цените, само че някои банки от Wall Street предизвестиха, че е нужна по-затегната парична политика.

Хакан Аран, основен изпълнителен шеф на турския заемодател Isbank, сподели, че е оптимист за инфлацията и че месечен растеж на цените от 3% или по-малко би довел инфлацията в края на годината до прогнозата на централната банка.

Ще бъде година, в която централната банка ще извърши задачите си “, съобщи Аран.

Увеличението на заплатите накара Ибрахим Аксой, основен икономист на HSBC Asset Management Turkey, да резервира прогнозата си за инфлация за края на годината на равнище от 45%, с близо 10 процентни пункта над прогнозата на централната банка за 2024 година

Повишението беше по-голямо, в сравнение с чакахме, и основава риск от ново ускоряване на инфлацията “, добави Аксой.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР