Инфлацията в еврозоната е напът да се върне обратно до

...
Инфлацията в еврозоната е напът да се върне обратно до
Коментари Харесай

ЕЦБ вероятно ще започне да понижава лихвите през юни

Инфлацията в еврозоната е напът да се върне назад до целевото равнище от 2% през идната година, тъй че членовете на Европейската централна банка заключиха на съвещанието през предишния месец, че евентуално ще бъдат в положение да понижат лихвените проценти през юни, демонстрира протоколът от срещата на ЕЦБ през април, оповестен в петък.

През предишния месец ЕЦБ остави лихвените проценти непроменени на рекордно високи равнища, само че даде ясно да се разбере, че идващият ѝ ход ще бъде в посока тяхното понижение, като първото най-вероятно ще се случаи на идващото съвещание на 6-и юни, само че при изискване, че данните за растежа на заплатите и инфлацията останат в сегашните релативно допустими равнища.

" Беше възприето като правдоподобно, че Управителният съвет ще бъде в положение да стартира облекчение на рестриктивните мерки върху паричната и лихвена политика на срещата през юни, в случай че спомагателни доказателства, получени до тогава, потвърдят средносрочната вероятност за инфлация, заложена в прогнозите от март ", се показва в стенограмата от последното съвещание на ЕЦБ на 10 и 11 април.

Неколцина от членовете на ЕЦБ даже са считали, че централната банка може да стартира да понижава лихвите още през април.

Говорейки през седмиците след срещата на ЕЦБ през април, редица от централните банкери потвърдиха, че понижението на лихвите на 6-и юни е съвсем " приключен факт ", само че по-нататъшната лихвена политика остава несигурна, като се има поради неустойчивостта на инфлацията и вероятното закъснение във времето на първото намаляване на лихвите от страна на Федералния запас на Съединени американски щати.

Редица от членовете на ЕЦБ обаче считат, че понижението на лихвите през юни няма да бъде еднократен акт, даже в случай че времето за по-нататъшните ходове не би трябвало да бъде авансово несъмнено, с цел да се даде еластичност на централните банкери при положение на внезапни промени в икономическите условия, отбелязва Ройтерс.

" Рискът от подценяване на инфлационната цел, който в последна сметка да наложи да се заплати прекомерно висока цена от позиция на намаляващата икономическа интензивност, в този момент се преглежда като най-малко толкоз висок, колкото рискът от намаление на лихвите прекомерно рано и надценяване на задачата за инфлацията в средносрочен проект ", уточни ЕЦБ.

Членовете на централната банка " показаха възходяща убеденост " в прогнозите за инфлацията, защото инфлационните упования останаха добре закотвени. Въпреки това те също по този начин се съгласиха, че би трябвало да изчакат до юни за спомагателни доказателства, свързани с инфлационните вероятности, в това число " възобновени опасности за инфлацията, подбудени от допустима ескалация на геополитическото напрежение “.

На този стадий пазарните участници залагат на три намаления на евролихвите с по 25 базисни пункта до края на годината, като първото бъде реалност през юни и бъде последвано от още две - най-вероятно през септември и декември, когато ЕЦБ ще разгласява и новите си стопански прогнози.

Инфлацията в еврозоната се задържа устойчиво на равнище от 2,4% през април и се чака да осцилира към това равнище през останалата част от годината, преди да се върне назад към задачата на ЕЦБ от 2% през 2025 година

Въпреки че от ЕЦБ обществено заявяват, че политиката ѝ не зависи от предприеманите от Федералния запас дейности, решенията, взети от най-голямата централна банка в света, оказват въздействие върху изискванията за финансиране по целия свят, ограничавайки свободата на ЕЦБ, защото разширяващият се лихвен диференциал отслабва еврото по отношение на $ и покачва привнесената инфлация.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР