Инфлацията може да се отрази на разходите ви за застраховки

...
Инфлацията може да се отрази на разходите ви за застраховки
Коментари Харесай

Топи ли инфлацията допълнителната пенсия

Инфлацията може да се отрази на разноските ви за застраховки (вашата премия), на покритието ви и на изплащаните компенсации. Рискът от инфлация ще бъде налице през целия интервал на пенсиониране, изясняват специалистите от Комисията за финансов контрол. Независимо от това какъв брой дълго сте внасяли вноски, пенсионните ви спестявания може да не бъдат приспособени към % на инфлация. Инфлацията може да повлияе на финансовото ви състояние и да понижи покупателната ви дарба в този момент и в дълготраен проект.

Затова те поучават да отделите време, с цел да прецените опциите си, преди да вземете значими решения по отношение на вашите застрахователни и частни пенсионни артикули (например: краткотрайно да спрете да внасяте вноски за пенсия или за вашия животозастрахователен артикул с постоянна награда, да не подновите осигурителен артикул или да прекратите предварително вашия основаващ се на обезпечаване капиталов артикул ), тъй като тези решения могат да повлияят и на вашето финансово положение в този момент и в бъдеще.

Важно е да се запознаете със застрахователните полици, които имате, и с това, което те покриват, преди да вземете решение за тях. Имайте поради, че цената на застрахователния артикул не е безусловно най-важният фактор.

Обмислете дали да потърсите помощ/съвет. Всъщност търсенето на съвет по отношение на вашия осигурителен артикул може да ви помогне да вземете поради актуалните и бъдещите си потребности и евентуалните последствия от обещано решение (напр. наказателни такси за предварително преустановяване на инвестиция, липса на съответно застрахователно покритие за дома/автомобила ви).

Как инфлацията би могла да се отрази на моя животозастрахователен артикул или на спомагателната ми пенсия?

Инфлацията може да значи, че вашите вложения са по-малко доходоносни за вас. Това може да докара до понижаване на разполагаемия ви приход в този момент или в бъдеще според от възвръщаемостта на вашите вложения и на спомагателната ви пенсия. Например, когато напуснете работа или се пенсионирате, сумата, която сте икономисали в пенсионния си фонд, без значение от това какъв брой дълго сте внасяли вноски, може да не бъде приспособена към % на инфлация: затова покупателната ви дарба може да бъде понижена.

Как се отразява инфлацията на спестяванията ни

Ако решите да се откажете от застраховката си „ Живот “ предварително или краткотрайно да спрете да плащате постоянна награда или пестелив артикул заради неотложни финансови потребности, може да се наложи да платите наказателни такси и да имате по-малък приход или спестявания при пенсиониране или по-късно в живота.

Ако владея застрахователни артикули, разнообразни от животозастраховане, да вземем за пример застраховка на жилище или автомобил, по какъв начин инфлацията може да повлияе на тези артикули?
Инфлацията може да се отрази на застрахователните ви разноски (премиите), на покритието и на изплащането, което получавате при сполучлив иск.

Например, от година на година застрахователната ви награда може доста да се усилва, най-много заради повишението на разноските за ремонт на колите.

В някои случаи инфлацията може да окаже директно въздействие върху това дали компенсацията за възможни вреди, покрити от вашата лавица, е задоволително за вашите потребности. Да вземем за образец жилищното обезпечаване. След предявяване на иск изплатеното обезщетение по полицата ви може да не е задоволително, с цел да покрие разноските за материали за ремонт или възобновяване на целия дом или на части от него.
 istock istock
В актуалната осведомителна информация не са обхванати държавните пенсии. Частното пенсионно обезпечаване се отнася до трудови пенсии и персонални пенсии, изясняват от КФН.

Три стъпки, които можете да предприемете, с цел да се справите с въздействието на инфлацията и повишението на лихвените проценти върху вашите застрахователни артикули и частни пенсии

1. За всички типове застрахователни артикули и спомагателни пенсии, избягвайте да вземате прибързани решения

Внимавайте интервалът на повишаване на цените да не повлияе на решенията ви дали да сключите съществени застрахователни артикули, да вземем за пример застраховка на дома. Понякога последствията от това могат да доведат до по-рискови резултати, в сравнение с предвиждате:

Затова не сравнявайте единствено цените, а и покритието. Намерете вярната лавица за вашите потребности.

Имайте поради, че преди да вземете значимо решение по отношение на вашите застрахователни артикули, бихте могли да потърсите съвет от вашия финансов съветник.

Допълнителните пенсии имат дълготраен небосвод. Имайте поради, че спестяването на по-малко средства в този момент, с цел да имате висок сегашен наличен приход, значи по-малка пенсия в бъдеще, която може да не дава отговор на потребностите ви като пенсионер.

2. За животозастрахователните артикули и спомагателните пенсии, възприемете дълготрайна вероятност

Не бива да оценявате само краткосрочното влияние на високата инфлация, само че би трябвало да имате поради, че в дълготраен проект обстановката ще се промени

Важно е да се има поради, че животозастрахователна лавица, която е основаващ се на обезпечаване капиталов артикул, нормално се купува с вероятност за вложение за средносрочен до дълготраен интервал.

ƒ Не вземайте прибързани решения единствено въз основа на настоящия % на инфлация.

ƒ Стойността на някои вложения може да варира с течение на времето заради честите промени на финансовите пазари.

ƒ Имайте поради, че днешната стойност не е утрешната стойност.
 istock istock
Ако се обърнете към финансов съветник за съвет, имайте поради следното:

ƒ Законът изисква от финансовия консултант постоянно да работи почтено, заслужено и професионално, като се води от най-хубавия за вас интерес. ƒ Финансовият съветник би трябвало да ви помогне да извършите осведомен избор, когато купувате застрахователна лавица „ Живот “ или инвестирате повече пари в съществуваща лавица.

ƒ Ако към този момент наближавате пенсионна възраст и обмисляте да подпишете пенсионен контракт за пожизнена пенсия (пожизнен анюитет), можете също по този начин да помислите за обвързван с инфлацията анюитет, който ще пази вашия анюитет от инфлация. Този артикул ще стартира с доста по-нисък %, само че това ще ви помогне да избегнете всевъзможен риск от инфлация в бъдеще.

ƒ Ако ви поучават да инвестирате в разнообразни типове активи, с цел да получите по-висока възвръщаемост и да компенсирате високата инфлация, попитайте финансовия съветник за типа на таксите, които би трябвало да платите, както и за рисковете.

3. Адаптиране на покритието за артикули, разнообразни от животозастраховане

Ако би трябвало да спестите пари, вместо да решите да не подновите съществуваща лавица, можете да обмислите следните разновидности:

ƒ Изберете единствено най-необходимото покритие.

ƒ Увеличете % на самоучастието по полицата (това е сумата, която сте се съгласили да платите за общата стойност на всеки иск).

ƒ Проверете дали към този момент сте застраховани за еднакъв риск в границите на разнообразни полици (включително кредитни карти).

Проучете пазара и сравнете цените на другите снабдители на застраховки, само че внимавайте да не вземете решение единствено въз основа на цената; проверете какви типове покритие се предлагат
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР