Инфлацията изяде спестяванията на по-бедните хора, сега все повече живеят

...
Инфлацията изяде спестяванията на по-бедните хора, сега все повече живеят
Коментари Харесай

Финансов анализатор: Инфлацията изяде спестяванията на по-бедните хора, сега все повече живеят назаем

Инфлацията изяде спестяванията на по-бедните хора, в този момент от ден на ден живеят назаем. Това разяснява финансовия анализатор Десислава Николова.

" Хората с ниски приходи са най-уязвимите групи в обществото, инфлацията изяжда техните спестявания. Според данните на Българска народна банка 64,8 милиарда лева са спестявания в банковата система на семействата, а депозитите от 1000 до 20 хиляди лева понижават, това е %, който се вижда от COVID-19 насам ", изясни експертът в " България заран ".

Тя заяви, че темпът на растеж на приходите изпреварва с доста малко темпа на инфлацията, само че в случай че се направи разбивка, излиза наяве, че главното нарастване се намира при пенсионерите. Доходите на пенсионерите нарастват с 30%, до момента в който тези на работещите единствено със 7%, което значи загуба на покупателна дарба на работещите.

" Последните данни към месец юли демонстрират закъснение на темпа на растеж на потребителските заеми. В началото на войната имаше доста сериозен растеж на отпуснатите потребителски заеми, до момента в който в този момент последните данни демонстрират, че той се забавя. Хората, когато са обезпокоени финансово, прибягват до бързи заеми ", разяснява Николова пред Bulgaria ON AIR.

Финансовият анализатор уточни, че е добре 50% от прихода, който човек получава, се заделя за закрепени разноски, 30% се заделят за развлечение и останалата част за вложения. Според нея при финансова рецесия или понижение на приходите би трябвало да орежем една част от разноските за развлечение и да ги прибавим към закрепените разноски. Николова акцентира, че инфлацията изисква преструктуриране на персоналните финанси.

" ЕЦБ взе решение за увеличение на главната рента с 0,5. През идващите месеци ще забележим измененията във връзка с лихвите и кредитирането. Към момента не се виждат повишаване на лихвите, защото няма по какъв начин за малко време да се осъществя такова. През септември ЕЦБ ще вземе ново решение и ще усили с още 0,75 лихвата. Това няма по какъв начин да не се отрази върху лихвите у нас. Със сигурност ще се отрази. Аз не чакам да бъде с взаимен размер. Лихвите по заеми ще се усилят ", означи Николова.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР