Индонезия търси доказателства, че яванският тигър, считан за изчезнал вид,

...
Индонезия търси доказателства, че яванският тигър, считан за изчезнал вид,
Коментари Харесай

Индонезия търси доказателства дали яванският тигър все още съществува в дивата природа

Индонезия търси доказателства, че яванският тигър, считан за липсващ тип, към момента съществува в дивата природа, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира държавен чиновник. 

Това беше обявено след публикуването на ново изследване, което свързва ДНК от оценен косъм с огромната котка.

Тигрите, ендемични за островите Ява и Бали, са изчезнали надлежно през 80-те и 40-те години на предишния век, като на архипелага са останали единствено суматранските.

Екип от учени от Националната организация за проучвания и нововъведения на Индонезия и природозащитници са разкрили следи от гени на явански тигър, като са анализирали четина, открита през 2019 година покрай село в Западна Ява. Данните от проучването са оповестени от " Кембридж юнивърсити прес " предходната седмица

" Въпросът дали яванският тигър към момента съществува в дивата природа би трябвало да бъде доказан посредством по-нататъшни проучвания както на гените, по този начин и полеви ", се прецизира в научната обява.

В резултат на изследването индонезийското държавно управление е подхванало и възнамерява " няколко дейности ", свързани с резултатите, обявиха пред Агенция Франс Прес от Министерството на околната среда и горите.

Тези ограничения включват слагане на фотографски клопки, покана на генетици, които да оказват помощ на управляващите да проведат спомагателни проучвания и проби, а също събиране на данни от локалните общности.
    
Ако " се потвърди, че към момента съществува, то сигурно ще стане предпазено животно ", споделя представител на ведомството. " Всички страни (...) са длъжни да вземат участие в опазването на тяхната популация ".

В научното издание се показва, че локален гражданин е съобщил, че е видял явански тигър през 2019 година в ферма, ситуирана в гора покрай град Сукабуми, в провинция Западна Ява.

" На базата на просторен диалог с Рипи Янур Фаджар, който е видял огромната котка, считаме, че козината е от явански тигър ", се споделя в резюмето на проучването.
   

Анализираната четина е взета от ограда, на която се счита, че е скочило животното, а също по този начин са открити отпечатъци от крайници и нокти, се споделя в изследването.

Според откривателите козината на тигъра има подобие със суматранския и бенгалския тигър, само че се разграничава от другите подвидове тигри.

Суматранските тигри, постоянно преследвани от бракониери, се смятат за сериозно застрашени от Международния съюз за запазване на природата. Според откривателите в дивата природа са останали по-малко от 400 екземпляра.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР