Индонезия ще отпусне от бюджета си за 2024 г. 40.6

...
Индонезия ще отпусне от бюджета си за 2024 г. 40.6
Коментари Харесай

Една от най-големите столици в света потъва

Индонезия ще отпусне от бюджета си за 2024 година 40.6 трилиона рупии (2.7 милиарда долара) за строителството на новата си столица, като офисите на президентската администрация и доста жилища за чиновници би трябвало да бъдат приключени следващата година. Това оповестиха министри, представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Югоизточната азиатска страна разгласи през 2019 година, че ще построи новата си столица Нусантара на остров Борнео, която ще размени пренаселената и потъваща Джакарта. Джакарта потъва с до 17 cm годишно, което, в комбиниране с повишението на морското равнище, прави града мощно благоразположен към наводнения. Джакарта е ситуирана на северозападния бряг на остров Ява, при устието на река Чиливунг, е столицата на Индонезия и най-големият град в страната, респективно един от най-големите градове и в света. В него живеят към 10,6 млн. души, а в столичния регион - към 30 млн. души. Той също по този начин потъва, като около 40 % от територията му към този момент е под морското ниво.

Експерти по околната среда предизвестяват, че в случай че свличането на водата продължи със сегашните темпове, до 2050 година една трета от Джакарта може да бъде потопена. Правителството на Индонезия също по този начин изразходва десетки милиарди долари за ограничения, с които да се опита да спре наводненията в Джакарта.

Очаква се новият град да коства общо 32 милиарда $, когато бъде приключен през 2045 година

Правителството към този момент е вложило 32 трилиона рупии за строителството на съществена инфраструктура, в това число дига и заплатен път.

Министърът на финансите Сри Муляни Индравати съобщи, че 35 трилиона рупии от бюджета за 2024 година ще бъдат предоставени на министерство на благоустройството и жилищното строителство, което ще се занимава със строителството на инфраструктура и жилища за държавни чиновници.

" Поддържащата инфраструктура ще бъде финализирана до края на 2024 година ", съобщи Сри Муляни на конференция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР