Индийският луноход Pragyan направи първите измервания на състава на повърхността

...
Индийският луноход Pragyan направи първите измервания на състава на повърхността
Коментари Харесай

Индийският апарат Pragyan откри сяра и метали на южния полюс на Луната

Индийският луноход Pragyan направи първите измервания на състава на повърхността на луната покрай южния полюс и откри там сяра и метали като алуминий и желязо, заяви Индийската организация за галактически проучвания.

„ Инструментът за лазерна искрова емисионна спектрометрия на борда на лунохода Chandrayaan-3 направи първите измервания на елементния състав на лунната повърхнина покрай южния полюс. Тези измервания недвусмислено удостоверяват съществуването на сяра в региона, което беше невероятно да се дефинира употребявайки принадлежности на борда на орбиталните апарати … „ Предварителните разбори, показани графично, разкриха съществуването на алуминий, сяра, калций, желязо, хром и исполин на повърхността на Луната. Допълнителни измервания разкриха съществуването на манган, силиций и О2. В ход е задълбочено изследване за съществуването на водород “, споделиха от Индийската галактическа организация.

Лазерната искрова емисионна спектрометрия е техника, която проучва състава на материалите посредством излагането им на интензивни лазерни импулси. Лазерен подтик се концентрира върху повърхността на материал като канара или почва и основава плазма. Елементният разбор поражда, тъй като всеки детайл излъчва присъщ набор от дължини на вълните на светлината, когато е в своето плазмено положение.

Индия сполучливо приземи първия галактически транспортен съд в света на южния полюс на Луната на 23 август. Роботизираната галактическа станция „ Чандраян-3 “ беше изстреляна в космоса на 14 юли и навлезе в окололунна орбита на 5 август. Модулът за втурване Vikram се отдели от станцията на 17 август и извърши две интервенции по втурване в орбита преди кацане.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР