Индийската космическа агенция успешно приземи сондата Чандраяан-3 край южния полюс

...
Индийската космическа агенция успешно приземи сондата Чандраяан-3 край южния полюс
Коментари Харесай

Исторически ден. Индия приземи сонда до южния полюс на Луната

Индийската галактическа организация сполучливо приземи сондата " Чандраяан-3 " край южния полюс на Луната , оповестиха международните организации в сряда. Успехът на Индия идва единствено три дни след собствен уред в същия регион на лунната повърхнина.

С това Индия става първата страна, приземила галактически уред край лунния южен полюс, и едвам четвъртата страна, спуснала сполучливо уред на Луната, след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай.

" Исторически ден за галактическия бранш на Индия ", написа незабавно след кацането министър председателят на страната Нарендра Моди в обществената мрежа X, известна преди като Туитър.

" Този триумф принадлежи на цялото човечество и ще помогне на лунни задачи на цялото човечество в бъдеще. Уверен съм, че всички страни в света, в това число тези от Глобалния юг, са способни да реализират тези неща. Всички можем да се стремим към Луната и оттатък нея ", сподели още той в послание, което беше предавано онлайн от индийската галактическа организация.

Според специалистите кацането на южния полюс на Луната ще разреши на Индия да изследва за съществуването на воден лед на лунната повърхнина. Очаква се апаратът " Чандраяан-3 " да остане функционален в продължение на две седмици, в които да организира серия от опити, в това число разбор на минералния състав на лунната повърхнина.

 Хора в Ченай, Индия честват сполучливото лунно кацане на галактическия транспортен съд Chandrayaan-3 на южния полюс на Луната на 23 август 2023 година
За Индия сполучливото лунно приземяване бележи издигането ѝ като галактическа мощ, отбелязва Ройтерс. Правителството на страната се стреми да подтиква вложенията в частни галактически изстрелвания и обвързваните с тях сателитни бизнеси.
Индия беше в самобитна конкуренция с Русия, която единствено три дни по-рано направи опит да приземи собствен уред в същия регион покрай южния полюс на Луната. Руският галактически транспортен съд Луна-25 обаче се разруши на лунната повърхнина в неделя, откакто се завъртя в неконтролируема орбита.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР