Индия влезе в историята, след като приземи космически кораб близо до южния полюс на Луната

...
Индия в сряда влезе в историята, като стана първата страна
Коментари Харесай

Индия в сряда влезе в историята, като стана първата страна в света, която приземи своя космически кораб близо до южния полюс на Луната, неизследвана територия, за която учените вярват може да съдържа жизненоважни резерви от замръзнала вода и четвъртата страна, която е успяла да кацне на Луната.

Спускаем апарат с марсоход вътре се докосна до лунната повърхност в 6:04 местно време, предизвиквайки възгласи и аплодисменти сред космически учени, които наблюдават в южния индийски град Бенгалуру. След неуспешен опит през 2019 г. Индия сега се присъединява към Съединените щати, Съветския съюз и Китай в постигането на този крайъгълен камък.

Индийският премиер Нарендра Моди наблюдава историческото кацане от Южна Африка, където участва в Среща на върха на страните от БРИКС.

най-голямото население в света, претъпкано около телевизори в офиси, магазини, ресторанти и домове. Хиляди се помолиха във вторник за успеха на мисията с маслени лампи по бреговете на реките, храмове и религиозни места, включително свещения град Варанаси в Северна Индия.

Индийският Chandrayaan-3 — „лунен кораб“ на санскрит — излетя от площадка за изстрелване в Шрихарикота в Южна Индия на 14 юли.

„Стремежът на Индия към изследване на космоса достига забележителен крайъгълен камък с предстоящата мисия Chandrayaan-3, готова да постигне меко кацане на лунната повърхност , Това постижение бележи значителна крачка напред за индийската наука, инженерство, технологии и индустрия, символизирайки напредъка на нашата нация в изследването на космоса", се казва в изявление на Индийската организация за космически изследвания по-рано в сряда.

В него се казва че едно успешно кацане на Chandrayaan-3 би било монументално за подхранване на любопитството и разпалване на страст за изследване сред младите хора. „Това генерира дълбоко чувство на гордост и единство, докато ние колективно празнуваме мощта на индийската наука и технологии. Това ще допринесе за насърчаване на среда на научни изследвания и иновации“, казаха от организацията.

Много страни и частни компании се интересуват от района на южния полюс, тъй като постоянно засенчените кратери може да съдържат замръзнала вода, която може да помогне на бъдещи мисии на астронавти. данни за научната общност за свойствата на лунната почва и скали, включително химичен и елементен състав.

Предишният опит на Индия да приземи роботизиран космически кораб близо до слабо проучения южен полюс на Луната завърши с неуспех през 2019 г. навлезе в лунната орбита, но загуби връзка със своя спускаем апарат, който се разби, докато правеше последното си спускане, за да разположи марсоход за търсене на признаци на вода. Според доклад за анализ на неуспеха, изпратен до ISRO, сривът е причинен от софтуерен проблем.

Мисията на стойност 140 милиона долара през 2019 г. имаше за цел да проучи постоянно засенчени лунни кратери, за които се смята, че съдържат водни отлагания и бяха потвърдени от индийската орбитална мисия Chandrayaan-1 през 2008 г.

Тъй като Индия с ядрено оръжие се превърна в петата по големина икономика в света миналата година, националистическото правителство на Моди е нетърпеливо да демонстрира нарастващото положение на Индия като технология и пространство електростанция. Една успешна лунна мисия съвпада с образа на Моди на възходяща Индия, утвърждаваща своето място сред глобалния елит, и би помогнала за укрепване на популярността му преди решаващите общи избори следващата година.

Очакванията за успешно кацане се увеличиха след Русия неуспешен опит и като регионален съперник на Индия Китай посяга към нови етапи в космоса. През май Китай изстреля екипаж от трима души за своята орбитална космическа станция и се надява да изпрати астронавти на Луната преди края на десетилетието. Отношенията между Индия и Китай се влошиха след смъртоносните гранични сблъсъци през 2020 г.

Много държави и частни компании се надпреварват да приземят успешно космически кораб на лунната повърхност. През април космически кораб на японска компания очевидно се разби при опит за кацане на Луната. Израелска организация с нестопанска цел се опита да постигне подобно постижение през 2019 г., но нейният космически кораб беше унищожен при удара.

Япония планира да изстреля лунен спускаем апарат до Луната през уикенда като част от мисия на рентгенов телескоп, и две американски компании също се състезават да поставят спускаеми апарати на Луната до края на годината, един от тях на южния полюс. През следващите години НАСА планира да приземи астронавти на южния полюс на Луната, като се възползва от замръзналата вода в кратерите.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР