Индексът на световните цени на Агенцията на ООН по храните

...
Индексът на световните цени на Агенцията на ООН по храните
Коментари Харесай

ФАО: Световните цени на храните са най-ниски от повече от две години

Индексът на международните цени на Агенцията на Организация на обединените нации по храните падна през юни до най-ниското си равнище от повече от две години, заради спада в цената на захарта, растителните масла, зърнените храни и млечните артикули, съобщи Ройтерс.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (ФАО), който наблюдава най-търгуваните в международен мащаб хранителни артикули, доближи приблизително 122,3 пункта през юни против ревизирани 124,0 за предходния месец, заяви организацията през днешния ден.

Отчитането за май в началото беше обещано като 124,3.

Резултатът през юни е най-ниският от април 2021 година и значи, че показателят към този момент е с 23,4 на 100 под историческия връх, доближат през март 2022 година след началото на съветската инвазия в Украйна.

В обособен отчет за предлагането и търсенето на зърнени култури ФАО предвижда международното произвеждане на зърнени култури тази година да бъде 2,819 милиарда тона, леко над оценката от предишния месец и 1,1 на 100 нарастване по отношение на равнищата от 2022 година

ФАО съобщи, че по-високата прогноза се дължи съвсем напълно на по-добрите вероятности за международното произвеждане на пшеница, като прогнозата е нараснала с 0,9 на 100 до 783,3 милиона тона.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО е паднал с 2,1 на 100 през юни по отношение на предходния месец, като намаляване е регистрирано при цените на царевицата, ечемика, соргото, пшеницата и ориза.

Индексът на цените на растителните масла е отбелязал спад с 2,4 на 100 на месечна база, достигайки най-ниското си равнище от ноември 2020 година, воден от по-ниските международни цени на палмовото и слънчогледовото олио, които компенсират по-високите котировки на соята и рапичното олио.

Индексът на цените на захарта е паднал с 3,2 на 100 по отношение на май, отбелязвайки първо понижение след четири поредни месечни покачвания, провокирани основно от положителното развиване на реколтата от захарна тръстика в Бразилия и слабото световно търсене на импорт.

Индексът на цените на млечните артикули се е намалил с 0,8 на 100 по отношение на май, до момента в който показателят на месото е съвсем неизменен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР