Имотът е отдаден под аренда до 2049 г. на фирма,

...
Имотът е отдаден под аренда до 2049 г. на фирма,
Коментари Харесай

Защо Пламен Янев блокира приватизацията на 725 дка общински парцел в Царево

Имотът е предан под аренда до 2049 година на компания, която обаче желае да го купи в този момент, поради което е взето решение за скришен търг

Областният шеф на Бургас Пламен Янев е блокирал търг за продажба на 724 790 кв. метра земеделска земя от Община Царево.

В последните месеци от своя мандат общинските препоръки в региона стремително разпродават терени. Един от скорошните образци е в Община Царево, където локалният общински съвет взе решение за продажба на близо 730 декара общинска земеделска земя в местността „ Вергути “ , оповестиха през днешния ден от пресцентъра на регионалната администрация.

Решението е гласувано на 16 август с 8 „ за “ против 2 „ срещу “ и 3 „ въздържали се “ , сочи информация на „ Флагман “. Според него следва да се организира обществен търг с скрито наддаване. 

Началната тръжна цена е в размер на 725 200 лв. без Данък добавена стойност. Направените оферти не могат да бъдат по-малки от първичната тръжна цена плюс 10%.

Решението е спряно от регионалния шеф с претекста, че на общинските съветници не е предоставена цялата информация за парцела. В момента той е с метод на трайно прилагане „ лозе “ и е с аренден контракт със период на деяние 35 години. Това събитие не е посочено нито в обстоятелствената част на докладната, нито в плана на решението, импортирано пред Общинския съвет. Липсата на даване на цялостна информация нарушава главен принцип от административнопроцесуалния кодекс, а точно задължението на административния орган да обезпечи неприкритост, довереност и цялост на информация в административното произвеждане.

„ Община Царево има дълготраен финансов проект за приемане на доходи от недвижимия парцел регулярно, като в края на този интервал – 2049 година, ще остане притежател на парцела. Непълната информация по отношение на характерностите на парцела попречва обективната преценка по отношение на най-благоприятния за общината вид “, разяснява Пламен Янев. Той уточни, че Областна администрация сега засилено следи и решенията на другите общински препоръки, защото се следи повишен брой покупко-продажби точно в последните месеци преди изборите, осведомят от пресцентъра на администрацията.

Справка на „ Флагман “ демонстрира, че фактически през 2014 година е подписан контракт за аренда за въпросните близо 730 декара . Имотът е бил предан от общината на компания „ Бата-2002 “ ЕООД. Дружеството е свързвано импровизирано с банкерката Петя Славова . В Търговския указател може да се намерят косвени връзки сред ръководещите компанията и госпожа Славова. „ Бата-2002 “ е със седалище в град Поморие в офиса на „ Черноморско злато “ АД, в което присъединяване има банкерката.

Справка на „ Флагман “ сочи, че противоречивият парцел е по средата сред град Царево и село Лозенец . Намира се на няколкостотин метра от морската линия, само че е от другата страна на републиканския път по отношение на урбанизираната територия.

Пред „ Флагман “ регионалният шеф Пламен Янев съобщи, че не е чувал Петя Славова да е забъркана в тази ситуация.

„ Абсолютно никакви имена не са споменавани. Просто един заминаващ си общински съвет не би трябвало да прави такива покупко-продажби в 5 без 5 “ , счита Янев. Той повтори причините си, че зад предложението за продажбата на парцела „ няма никаква финансова аргументация “.

Безспорно е, че през годините цената на земята там ще се повишава , изясни регионалният шеф.

„ Ние не го връщаме (на общинския съвет за ново разглеждане), а го апелираме в съда “, сподели още Пламен Янев. Това нямало нищо общо с водното злополучие от предходната седмица.

Кметът на Царево Георги Лапчев обаче видя в действието на Янев предизборна политическа офанзива.

„ Аз не знам по какъв начин го апелира в съда. Той в действителност има опцията просто да върне въпросното решение и да не го удостовери – това е съгласно мен в прерогативите на регионалния шеф. Ако е решил да го апелира в съда – отлично, дано съдът да реши. Това е решение, което е взето от Общинския съвет. Аз няма какво да разясня “, сподели пред „ Флагман “ господин Лапчев.

„ Ако ще приказваме за мандати, малко или доста това подтиква мисълта към размисли за избори , а аз смятам, че това по никакъв метод не касае нито начало, нито завършек на мандат. Просто е решение “, добави кметът, който напомни, че няма желание да се кандидатира за поста още веднъж на идния през октомври локален избор.

Защо обаче той е предложил да се продава нещо, което е отдадено под аренда до 2049 година ?

„ Много в детайли беше обяснено в сесията на Общинския съвет “, отговори Георги Лапчев. „ Този спор тече в четири или пет сесии на Общинския съвет. Тази тематика е доста, доста, доста надълбоко дискутирана по време на най-малко три или четири сесии. Тя е изцяло транспарантна и аз смятам, че няма какво повече да се каже . Всичко е изговорено по време на сесия. В последна сметка законът си е подобен. “

„ Това е решение на Общинския съвет и аз не бих желал да наклонявам в една или друга посока чиято и да е мисъл . След като регионалният шеф е взел решение, че ще показа тази докладна в Административния съд – дано го направи. Това е негово право “, добави господин Лапчев.

" Имало е предпочитание от вложител – показано е за решение от Общинския съвет. Общинският съвет е почел това предпочитание от вложителя и е взел своето решение. Напълно транспарантна и правилна процедура “, безапелационен е кметът на Царево.

Дали преди търга за продажба ще бъде негоден договорът за аренда?

„ Това дори не желая да го разясня, тъй като до момента в който не попаднем в такава догадка, какво ще създадем – то е в бъдеще време “, отговори Георги Лапчев.

Може ли обаче в един миг парцелът да се прекатегоризира в неземеделска територия и да се застрои?

„ Категорично не “, отсече господин Лапчев.

Прекатегоризация на имота може да се случи единствено с решение на Общинския съвет , изясни кметът.

„ Но по това, което знам от самия вложител и от това, което беше изговорено по време на сесията – приказваме за това да се създадат доста по-големи вложения в земеделие, което да се случи на територията на общината “, съобщи кметът.

Дали вложителят е арендаторът?

„ Той е поискал да закупи парцела, да “ , отговори Георги Лапчев. Кметът съобщи, че няма информация компанията да е обвързвана с Петя Славова.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР