Името на маестра Дарина Такова се слави по света не

...
Името на маестра Дарина Такова се слави по света не
Коментари Харесай

Козунак в пералня - любимата рецепта на оперната прима Дарина Такова

Името на маестра Дарина Такова се слави по света освен с върховите си оперни достижения, само че и с редица кулинарни такива. Преди всеки Великден оперната певица, покорила всички международни подиуми, напомня обичаната си рецепта за козунак. 

Ако желаете да постигнете мек, набъбнал и на конци сладостен ритуален самун, то тайната е... пералнята!



Да, за мнозина това може да звучи налудно, само че точно пералнята машина идва на помощ на Такова и тя години подготвя козунак, с който шашка всички в фамилията си. 

След като замести тестото примата го увива в найлонов плик. Може и във втори, за всеки случай.

Над него се слагат 1-2 хавлиени кърпи, завързани с ластик. По този метод се омекотяват ударите по барабана. Тогава се включва опцията за суха центрофуга. Така машината замества ръчното месене на козунака, което в действителност е най-трудоемкото в цялата работа. 



Хитрият метод да се щадят ръцете знаят и други кулинарки. Спаска Кудева от село Сапарево да вземем за пример също твърди, че е измислила метода козунак в пералня. След като подготви тестото, Спаска го слага в три найлонови торбички една след друга, като ги завързва добре. Отличното пакетиране няма да разреши на тестото да изцапа цялата пералня.

Когато козуначеното тесто е добре опаковано в найлонови торбички, може да да го поставите в пералнята. Включете центрофугата на най-ниските обороти, а по-късно последователно увеличавайте, до момента в който стигне 1000 оборота. Постепенно оборотите още веднъж се понижават. Процедурата се повтаря два пъти, след което тестото ще е изцяло готово за печене, споделя Спаска от Сапарево.



 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР