Името Месо турополске свине“ (Meso turopoljske svinje“, месо от Турополска

...
Името Месо турополске свине“ (Meso turopoljske svinje“, месо от Турополска
Коментари Харесай

Месото от турополска свиня е 45-ото хърватско защитено наименование за произход

Името „ Месо турополске прасета “ („ Meso turopoljske svinje “, месо от Турополска свиня) е вписано в регистъра на предпазените наименования за генезис и предпазените географски инструкции, заяви хърватската организация ХИНА, базирайки се на известие на Министерството на земеделието на Хърватия, което от своя страна, цитира Официалния вестник на Европейски Съюз.

Това е 45-ият хърватски артикул, прибавен към регистъра на предпазените наименования за генезис и предпазените географски инструкции.

Турополската свиня произлиза от Турополе, микрорегион южно от Загреб. През втората половина на XIX в. и първата половина на ХХ в. развъждането й се популяризира от Турополе до Сисак и Драганич, а по-късно в елементи от Славония и Подравина и до границата с Унгария, което прави турополската свиня най-разпространената порода прасета по това време.

„ Месо турополске прасета “ има по-тъмночервен цвят, по-компактна мускулна текстура и по-малко повърхностна секреция от общоприетото свинско месо. Тази порода прасета е с по-висока степен на струпване на мазнини, изключително в подкожната част и сред мускулите. При консумация сготвеното месо има еластична, сочна консистенция, кондензиран усет и характерен мирис от стопената лой на месото.

Процедурата за отбрана на името „ Месо турополске прасета “ беше инициирана от община Турополе и турополските свиневъди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР