Имаме критерии, по които можем да кажем дали детето има

...
Имаме критерии, по които можем да кажем дали детето има
Коментари Харесай

Имунолог: Родителите да не избират сами имунистимулатори за децата

Имаме критерии, по които можем да кажем дали детето има имунен недостиг.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria имунологът доктор Цветелина Великова.

Точките са 10. Например, в случай че повече от две пневмонии за една календарна година или няколко ушни инфекции, инфекции на синусите, потребност от приложимост на антибиотици, в това число венозни, постъпване в болница.

До 5-6 боледувания на година са може би естествени, зависи от възрастта на детето. Когато приказваме за по-голям брой обаче би трябвало да се обърне внимание. Ако някой от фамилията е диагностициран с имунен недостиг, също би трябвало да се обърне внимание. Наследяваме генетичната основа на имунната ни система от нашите родители. Ако родител следи, че боледува по-често, дружно с детето е добре да обърне внимание на своята имунна система.

Изследванията на имунната система се назначават от имунолог. Това са кръвни проучвания, които се вършат в по-големите лаборатории и лишават няколко дни. Ако се наложи се вършат и по-специализирани проучвания, за които би трябвало повече време.

 
Когато съветвам едно дете подпитвам родителя доста в детайли за метода му на хранене, какъв брой часа спи, дали има физическа интензивност, закаляване, имунизациите дали са сложени в точния момент. Тук изникват доста неща, които могат да бъдат усъвършенствани. Чак по-късно може да се намерения за използването на разнообразни имуностимулатори.
Родителите е добре да не ги избират сами, а да се подбере по отношение на типа на боледуването най-хубавият вид.

Детският имунитет не е смален модел на възрастните. Тяхната имунна система е незряла. Това й дава някои преимущества. Например, тя има громен потенциал да се оправи с съвсем всички типове микроорганизми, с които ще се срещне. При възрастните имунната система към този момент може да е изчерпана.

Храненето при детето е доста значимо. Трябва да бъде уравновесено и здравословно. Не би трябвало да има препитание. Затлъстяването и диабетът водят до угнетяване на имунитета. От друга страна, недохранването или в случай че детето не употребява пресни плодове и зеленчуци също може да окаже въздействие на имунитета. Както количеството белтъчини, потребни мазнини и въглехидрати. Ако родителите изпитват усложнения с храненето на детето им предлагам да се извърнат към експерт по детско хранене. Да причислят детето към подготовката на храната.

 
Много постоянно срещан мит е, че имунизациите потискат имунитета. Те в действителност основават имунен отговор единствено против заболяването, да вземем за пример против варицела. Тя ще задейства единични бройки левкоцити в нашия организъм и въобще няма да ангажира цялата имунна система.
Не бих предложила родителите да заразяват съзнателно децата си с варицела до момента в който са дребни, тъй като могат да се развият затруднения, в това число и енцефалит. Ваксината защищава децата от заразяване, което постоянно се случва от баби и дядовци, които имат херпес зостер. Изкарването на този и други вируси, в това число и Ковид, потискат имунитета за най-малко 6 месеца по-късно, което може да докара до последващи боледувания.

 
В нашата страна всички доста ги е боязън, че ще настинат от течение или от студено, само че в действителност се разболяваме от вирусите и бактериите. Децата доста добре знаят по какъв начин да си контролират телесната температура и дали им е топло или студено. Не би трябвало да са прекалено много облечени, тъй като това може да докара до изпотяване и по-късно настиване в кавички от преохлаждане на организма.
От имунологична позиция алергиите са една несъразмерна реакция на имунната система. Това доста постоянно се случва при хора с наследствена предразположеност. Лечението е да се контролира имунната система.

Препоръката е на деца над 6-месечна възраст да се слагат противогрипни ваксини. Да не забравяме, че гриипът протича извънредно тежко при деца под 5-годишна възраст, както и при хората над 65-годишна възраст. Ковид имунизациите също са потребни за децата.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР