Имаме амбицията да завършим изграждането на новия затвор в Самораново

...
Имаме амбицията да завършим изграждането на новия затвор в Самораново
Коментари Харесай

Атанас Славов: Новият затвор в Самораново е сред приоритетите на Министерство на правосъдието

Имаме упоритостта да приключим построяването на новия затвор в Самораново в период – края на април следващата година и това е измежду целите на Министерството на правораздаването. Това съобщи министърът на правораздаването Атанас Славов след инспекция на строителната площадка в дупнишкото село, която извърши през днешния ден.

Там тече усилена активност по построяването на напълно новия пенитенциарен комплекс, който включва с изключение на нов затвор за 400 лишени от независимост, по този начин също и образователен център за чиновниците на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ (ГДИН), обществен център, учебно заведение, работилници, преходно поделение, административна постройка и други

На място министърът на правораздаването установи, че два от трите етажа на пандиза са съвсем изцяло построени. Направена е изолираност, поставена е дограма, текат други довършителни действия. Идеята на така наречен пилотен затвор е да бъде без решетки, каквото е практиката в Норвегия, откъдето идва и финансирането на плана. Кралство Норвегия отпуска средствата за най-модерното затворническо оборудване у нас по линия на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-2021. Изпълнените е по план „ Повишаване на потенциала на личния състав, създаване на пилотен затвор, обвързван с образователен център и възстановяване на рехабилитацията на лишените от независимост “ на Програма „ Правосъдие “.

Главният шеф на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов, който е и началник на плана, изясни, че на терен ежедневно се включват над 150 служащия, като строителните действия вървят паралелно по всички планувани здания на комплекса. Изграждането върви по график и срокът ще бъде спазен, увериха и от фирмата-изпълнител на обекта.

Наред с новия затвор в Самораново, ГДИН работи интензивно и по други планове, финансирани от НФМ. След месец се чака да бъде намерено новото общежитие към пандиза във Враца за 250 лишени от независимост, което ще дава отговор на всички европейски условия. Изграждането на новия арест и пробационна работа в Петрич, както и преходните отделения в затворническите общежития „ Хеброс “ (затвора в Пловдив) и „ Строител “ (затвора в Бургас), също вървят по проект и ще бъдат подготвени до средатана2024г.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР