Има по-слаб ръст в софтуерната индустрия към момента, но не

...
Има по-слаб ръст в софтуерната индустрия към момента, но не
Коментари Харесай

Задава ли се апокалипсис за IT сектора у нас

Има по-слаб растеж в софтуерната промишленост все още, само че не може да се приказва за срив. Това съобщи в ефира на Дарик ръководителят на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Доброслав Димитров. Според него има усложнения, само че те би трябвало да бъдат обсъждани в подтекста на растежа, който секторът регистрира, за последните 2 години:

„ В последните 2 години ние растем с близо 25% на годишна база, което е значителен триумф. През 2023 година растежът е 12%. Не е изненадващо растежът да е по-малък спрямо предходни години “, добави Димитров.

По думите му отражението върху бранша у нас е в директна връзка със протичащото се в Съединени американски щати. „ Докато българската стопанска система следва западните и това, което се случва в Германия и Съединени американски щати, нормално се случва в България след 9-12 месеца, в IT промишлеността - протичащото се в Силициевата котловина на другия ден се отразява при нас “, добави Димитров.

Според ръководителя на БАСКОМ за понижаване на заплатите в бранша е нереалистично да се приказва, само че заледяване на растежа на заплатите евентуално ще има. Той посочи, че възнагражденията в IT бранша от началото на войната в Украйна са скочили с доста проценти, което не е здравословно за промишлеността и е противоречиво до каква степен това равнище може да се поддържа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР