Има нов рекорд в областта на прецизното отчитане на времето!

...
Има нов рекорд в областта на прецизното отчитане на времето!
Коментари Харесай

Кой е новият най-прецизен часовник в света

Има нов връх в региона на прецизното отчитане на времето!

Изследователите съумяха да основат часовник, на който би му лишило малко по-малко от 3 пъти възрастта на Вселената (тоест 39,15 милиарда години), с цел да изостане с 1 секунда.

Слънцето може да живее и да почине 4 пъти преди този часовник да загуби едвам 1 секунда. Устройството е известно като оптичен решетъчен часовник и е разказано в предпечатна публикация, която към момента не е рецензирана. То употребява 40 000 стронциеви атома, уловени в едноизмерна решетка. Температурата на атомите се поддържа единствено на част от градуса над безспорната нула и за цъкане на часовника се възприема преходът сред характерни енергийни равнища на електроните в един атом.

Екипът към този момент години наред създава оптични атомни часовници, постигайки точност, която е невъзможна при елементарните такива, които употребяват цезиеви атоми. Все отново през последните няколко години те напредват в ограничението на неопределеностите и систематичните резултати и по този начин усъвършенства още повече точността на устройството си.

„ Прилагаме цялостен куп номера, с цел да го създадем най-точния часовник, на който сме способни “, споделя водещият създател Александър Аепли от Университета на Колорадо в Боулдър.

И въпреки всичко – какъв брой по-прецизен може да бъде този часовник. Е, екипът счита, че може да стигне още по-далеч. Те се надяват да реализират 10 пъти по-точни измервания, а може би даже биха могли да доближат равнища, 100 пъти по-точни. Само за няколко години съумяват да подобрят прецизността 10 пъти, тъй че напредъкът наподобява обещаващ.

Очаква се тези часовници да доведат и до ново определение на секунда, което към този момент да не се основава на най-хубавия атомен часовник, а на едно от тези устройства. Но това не е единствената им научна приложимост – с такава невероятна точност се чакат открития надалеч оттатък измерването на времето.

„ Ще има доста забавни открития, които ни чакат, в случай че стигнем до времената, които са чувствителни към доста дребната кривина на пространство-времето “, съобщи старшият създател професор Джун Йе, когато бе оповестено, че е спечелил премията за пробив в региона на фундаменталната физика за 2022 година

Атомните часовници към този момент са чувствителни към релативистки резултати, само че чувствителността на оптичните решетъчни часовници е 1000 пъти по-висока, което значи, че те могат да се употребяват за премерване на гравитацията, както и за инспекция на нашата доктрина на гравитацията – общата доктрина на относителността – до по-строги граници. И за похлупак – тези часовници могат да се употребяват и за проучване на тъмната материя.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР