Има много предмети, за които се твърди, че носят смърт,

...
Има много предмети, за които се твърди, че носят смърт,
Коментари Харесай

3 от най-прокълнатите предмета на света

Има доста предмети, за които се твърди, че носят гибел, крах или просто неприятен шанс на всеки, който е в обсега им – от столове и коли до мумии и страховити картини.

Сега ние с вас ще погледнем три от тях.

На 4 септември 1985 година английският таблоид The Sun отпечатва портрет на плачещо малко дете под заглавието „ Огненото проклинание на плачещото момче! “ Придружаващият текст споделя историята на двойка от Южен Йоркшир, чийто дом изгаря, откакто се възпламенява тиган с пържени картофи. Но портретът на плачещото момче, който виси в къщата им, остана незасегнат. Братът на брачна половинка е пожарникар и споделя, че той и сътрудниците му са намирали и други принтове на същия портрет – неизгорели – в други къщи, които са гасили.

Статията получава голямо внимание и The Sun оповестява за още сходни пожари в региона – нови и остарели. Оказва се, че те са десетки, в случай че не и повече. Весникът също спекулира с произхода на проклятието: специалистът по фолклор, Рой Викъри, твърди, че може би художникът е злоупотребил с музата си и пожарите са „ нейният метод да си отмъсти “.

Всъщност не става въпрос единствено за едно плачещо момче, а и единствено за момче: портретите са принтове на творбите на минимум двама художници, рисували няколко разнообразни картини, които включват момчета и девойки с насълзени очи. Както написа различен специалист по фолклор – Дейвид Кларк – години по-късно: „ Единственият общ знаменател, споделян от тази пъстра сбирка, беше, че всички тези изображения бяха евтини, всеобщо създадени принтове, продавани в огромни количества в британските универсални магазини през 60-те и 70-те години. Географското скупчване на пожари просто отразява известността им измежду общностите от работническата класа в тази част на страната. “

Но необятната общност обаче не се интересува изключително от рационалните теории – даже когато чиновник на пожарната споделя, че картините просто са устойчиви на огън, тъй като са отпечатани върху твърда повърхност, която не гори елементарно.

Толкова хора питат The Sun какво да вършат с техните плачещи момчета, че вестникът най-сетне споделя просто да им ги изпратят. Така през идващите 6 седмици в офиса на таблоида се появяват 2500 картини. Екипът ги изгаря на триумфална клада, разказана в публикация във връзка Хелоуин, озаглавена „ The Sun стопира проклятието на плачещото момче вечно “. Пожарникар, който следи събитието, споделя саркастично: „ Всички се ослушвахме за приглушени крясъци, само че всичко, което чухме, беше пращенето на горящи картини. “

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР