Има ли апетити зам.-областният управител на Стара Загора Методи Марков

...
Има ли апетити зам.-областният управител на Стара Загора Методи Марков
Коментари Харесай

Ловджии на бунт! Зам.-областният управител на Стара Загора Методи Марков с мераци да затваря ловните стрелбища? Преди 10 години зинал да лапне безплатна общинска нива край Мъглиж

Има ли апетити зам.-областният шеф на Стара Загора Методи Марков да се затворят стрелбищата на ловните дружинки в района, а претендент ловците да се образоват в частния му стрелкови комплекс в с. Шаново? Оказвал ли е напън върху към този момент починалия някогашен кмет на Мъглиж Господин Господинов през 2013-2014 година да му хариже обработваема, орна и плодородна тракийска земя с цел да построи там още едно частно спортно стрелбище? Има ли заплаха да бъде разстрелян инцидентен жител на метри от комплекса му и какви в действителност са аргументите Методи Марков и клуб “Уинърс ” да бъдат изключени от БФТС? На този и други въпроси актуалната публикация ще се опита да даде отговор.

Публикацията ни от 27 декември м.г., отдадена на “частния ” път до стрелбищен комплекс “Прошутър ” в с. Шаново, който съгласно сигнали е построен непозволено с пари от Програмата за развиване на селските региони, провокира същинско цунами от читателски писма на публицистичната ни поща. Повечето от тях тях описват за персоналния живот, ексцентричните влечения, пристрастеността към опиати и за склонността на зам.-областния шеф на Стара Загора към вербална и физическа експанзия. Логично на този стадий няма да оповестяваме непроверени и мъчно доказуеми изказвания.

Вниманието ни притегли писмо,  пристигнало от поща в gmail на Ловно-рибарското сдружение “Сокол ” - Стара Загора. Според хора, представящи се за негови членове, Методи Марков проявявал нездрави апетити стрелбищата, построени към ЛРД-тата в региона, да бъдат затворени, а потокът от кандидат-ловджии да се насочи към частния му комплекс “Прошутър ”. Изчисления “на око ” сочат, че в случай че подлият проект сработи, в джоба му щели да влязат сред 25 и 75 хил.лв. годишно, че и повече, и то единствено от “пресни ” ловци,  пресмятат подателите. Пъкленият план не бил от в този момент, само че постът на зам.-областен шеф можело да улесни неимоверно Марков да оказва напън, настояват заралийските ловци.

За непосветените в дебрите на лова сме длъжни да разясним, че законът изисква кандидат-ловците да минат обстойна теоретична и практическа подготовка, както и да положат нужните изпити. “…Това става на стрелбище - там ние образоваме новобранците - множеството млади момчета, не помирисвали казарма, що е пушка, що е патрон, какво е сачма, паничка, по какъв начин се стреля, какви типове оръжия има. Учим ги на биоразнообразие и природознание… ”, описват подателите на сигнала и допълват: “…. при всяко образование новите претенденти би трябвало да изстрелят едно несъмнено количество патрони с цел да се научат, че пушката не е подбив работа. Това с изключение на мъчно за младежите е и скъпо, тъй като те сами си заплащат патроните, целите и всички консумативи…. всяко ЛРД с общи старания и средства от членски импорт, както и с пожертвования на по-заможните си членове, си построява стрелбище. Там цените са по този начин да се каже народни… ”, прецизират те. 

 

Според наши източници, с изключение на новобранци, на тези ведомствени стрелбища вървят да стрелят и остарели ловци, изключително в месеците, когато сезонът е закрит, а те желаят да упражняват мерника и да останат във форма. Изобщо - ловът е освен скъпо занимание, само че и “краста ”, както споделя народът. Който един път се е захванал - няма отърване. 

За хора като Методи Марков, армията от ловджии, която единствено в Стара Загора наброява повече от 3 хил.души, би могла да е сериозен източник на доходи, в случай че бъде пренасочена да тренира и да се образова в обвързвания с него комплекс “Прошутър ”. А за човек с власт и нечисти цели, това може да е фасулска работа.

 

Ето по какъв начин простичко и със свои думи ловците изясняват желанията му: “….Той е пресметнал, че в случай че не всички 3 хил.ловци, а единствено 1000 от тях дойдат най-малко един път да стрелят при него, това ще му е облага по 150-200 лева дневно единствено от един човек (бел.ред.: 200 000 лева общо). За 1 ден в случай че тръгнем да си плащаме патроните по пазарни цени, ще ни коства 150 лева Като платим вход, цели и другите мъжки капризи, можем и на 250 лева да скочим. Иска и кандидат-ловците да се образоват при него в Шаново, а това към този момент е доста сериозен залък. Сметнете за 100 индивида на сезон, по 200-250 лева всеки - това са му  25 хил.лв. суха пара. Ама претендентите не са единствено 100. Имало е години по 300 нови момчета одобряваме. Това има-няма са си 100 хиляди лв. в джоба му… ”

 

Още по времето, когато е в управлението на общ. Мъглиж, той правел всичко допустимо да затвори най-голямото стрелбище на локалното ЛРД, което съгласно техните описания се намирало по пътя сред Казанлък и Сливен. “…. той до момента в който беше зам.-кмет не спря да написа тъжби до Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) против нашето стрелбище, че било видиш ли късо като повърхност, че не било с верните квадрати, че било на неприятно място, че нормите на звук били високи и каквито небивалици се сетите. Праща ни инспекции на пакост с цел да ни затворят. Да, той разгласи война на ЛРД и желае страната да затвори стрелбището ни с цел да вървим при него в Шаново..., редят възмутените старозагорци.

 

Дали пък частният комплекс, построен от Методи Марков фактически не разполага с по-добра база за подготовка на бъдещи ловци, питаме ние? Отговорът е меко казано плашещ. Според членовете на ЛРД, от стрелбище “Прошутър ” по време на тренировки, сачмите хвърчали непосредствено на шосето, с риск инцидентни минувачи и коли да бъдат простреляни. Звучи ли Ви страховито, тъй като на нас - да. “…. На неговото стрелбище има действителна заплаха от смъртни случаи, то е по този начин ситуирано, че при пукотевица патрон може да отскочи на пътя, на шосето и да убие човек. Редовно КАТ събират сачми по оня път за който писахте и от другата страна също. Знаете ли какво значи това? Че както си шофирате по хубавия асфалт, патрон може да пробие колата Ви и след това каквото Бог е казал…..Направил го е на терен където не е подобаващ за ловни и стрелбищни цели. Нито релефът, нито отстоянията са удобни. И единствено Всевишния пази хората от най-лошото... ”, гласи дословният откъс от писмото, чийто достоверен правопис сме запазили. Според нормативните разпореждания на работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) към ГДНП, е неразрешено муниции (патрони, сачми, панички) да излизат отвън територията на стрелбището. В Шаново обаче май било позволено.

 

Вероятно затова, през 2013-2014 година, до момента в който Методи Марков е зам.-кмет на общ. Мъглиж, Сдружение с нестопанска цел Стрелкови клуб „ РОНИН ”- Стара Загора, с който той е обвързван, взема решение да построи ново, още веднъж частно стрелбище, този път в покрайнините на града. Както може би читателите ни към този момент допускат - поменът отново е щял да бъде с непозната пита - общинска. В нарушаване на Закона за запазване на земеделските земи, общинският съвет на Мъглиж гласоподава обвързваното със зам.-кмета Сдружение с нестопанска цел да получи два поземлени парцела, които съставляват аграрни земи, с метод на трайно прилагане – изоставена орна равнища. 

 

Забележете - формулировката е “да получи ”, а не да си закупи. Т.е земята е щяла да му бъде харизана. Прът в колелата поставя регионалната шефка (по нова време) на Стара Загора, Живка Аладжова, която връща скандалното решение за преразглеждане с претекст, че “земеделските земи са главно национално благосъстояние и се употребяват единствено за аграрни цели ”. Ние бихме добавили към основанията за отвод и фрапантен спор на ползи, нищо, че проформа “Ронин ” е Сдружение с нестопанска цел.

 

Пред наш сътрудник в Стара Загора, представители на няколко политически сили си спомниха, че по това време починалият към този момент кмет Господин Господинов бил подложен на свиреп тормоз от Методи Марков да парафира с подписа си грозната спекулация. Двамата били доста близки, а Динко, както хората знаели тогавашния градоначалник, даже кумувал на единия от двата провалени брака на Методи, кръстил и  детето му. След осуетения план, връзките им охладнели, а няколко години по-късно Господинов получил инфаркт и се споминал без време.

 

Без да вършим каквито и да е внушения и аналогии, подателите на сегашния сигнал ни посъветваха да пуснем тъжба в Министерство на вътрешните работи в случай че в резултат на журналистическата си работа получим закани от героя на днешния роман. Ние, несъмнено, имаме вяра, че сходни ексцесии не са в стила на човек, заемащ върховен държавен пост, какъвто е Марков, и ще приемем рекомендацията като част от локалния ловен фолклор.

 

Въпреки това нито един от хората, с които кореспондентът ни беседва в Стара Загора и Казанлък, проверявайки достоверността на информацията, не е поискал да застане с името си. Обяснението им било сбито: “Страх ни е, имаме деца ”. 

 

Единственото публично изказване, което получихме, е от управлението на БФТС - федерацията по ров, двоен ров и скийт. Въпреки, че няма директна връзка с актуалното следствие, ще го предадем буквално, тъй като съдържа догадка за корист с власт и тормоз от страна на Марков към собствен другар в спорта. В предходния репортаж Ви информирахме, че зам.-областният шеф на Стара Загора е лишен от спортни права по пукотевица, а клубът в който членува - “Уинърс ”, е изключен. Председателят беше сбит, споделяйки: “Членове на клуб “Уинърс ” създаваха непрекъснати брожения, уронваха престижа на Федерацията, след което разпоредих на ръководителя на дисциплинарната комисия към БФТС да събере доказателства, да ги прегледа и на база събраните доказателства да излезе с предложение за някакви наказания според от провиненията. Той взе нужните ограничения във връзка с част от членовете, само че не можа да стигне до дъно в следствието си, т.к (по негови думи), непрестанно е бил подлаган на офанзиви от Методи Марков по всевъзможни линии. След като дисциплинарният ръководител не стигна до нищо поради оказания му тормоз,  свиках Управителен съвет и единомислещо изключихме клуба, и наказахме отговорните членове ”, обясни той.

 

Какви са тези “всякакви линии ” на тормоз, ръководителят на БФТС отхвърли да спомене, впрочем той не беше изключително приказлив и се ограничи със сухите обстоятелства. Според хора от Казанлък обаче, дребният бизнес на въпросния дисциплинарен началник (чието име пазим в редакцията) напоследък бил обект на многократни и най-разнообразни инспекции от общински и държавни институции. По-голямата част от тях завършвали неприятно. Проверяващите пък като в хор му казвали: “Оправяй се с Марков ”. 

 

Как би следвало да се пояснява сходно обръщение, оставяме читателите сами да решат.

Инфо: crimesbg.com

Тагове: зам.-областен управител Стара Загора Методи Марков ловни стрелбища
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР