Има голямата разлика между постиженията на учениците по български език

...
Има голямата разлика между постиженията на учениците по български език
Коментари Харесай

След 7-ми клас в Сърница №1 по математика, по български в Неделино нямат равни

Има огромната разлика сред достиженията на учениците по български език и математика, демонстрира тазгодишното външно оценяване след 7-и клас, проучват от Института за пазарна стопанска система.

Средната разлика даже се уголемява доста – 19,7 точки в интерес на българския език по отношение на 15,7 точки година по-рано.

Общинските данни са събрани въз основа на оповестените в портала за отворени данни междинни стойности на равнище учебно заведение. Средният брой точки за всяка община е еднакъв на междинния резултат на учебните заведения в нея, претеглен с броя на явилите се възпитаници на всеки от изпитите.

За поредна година преди всичко на оценяването по български език и литература се подрежда община Неделино, със 75 точки от вероятни 100, при явили се 40 възпитаници, а този път на второ място излиза Бобошево, със 74 точки, само че с едвам 9 възпитаници. В топ 10 влизат още няколко общини на територията на област Смолян, които обичайно се показват добре на външните оценения и матурите – Златоград, Баните, регионалният център Смолян.

 Сред водещите общини са и няколко огромни регионални центъра – Варна (68 точки) леко изпреварва Столичната община (67 точки) тази година, а с висок резултат са и Благоевград, Бургас и Велико Търново. В столицата обаче се явяват най-вече възпитаници.

С под 10 точки са две общини – Грамада и Трекляно, a забележими скупчвания на общини с по-нисък резултат има край Стара Загора и Сливен, Добричко и Видинско.

Най-високият резултат по математика тази година е в Сърница с 63 точки, следвана от Златоград (50 точки), Варна (49 точки), Столична и Неделино (по 47 точки). В челото на класацията попадат както дребни общини, по този начин и огромни регионални центрове. С под 10 точки пък са няколко дребни общини – Сухиндол, Невестино, Чупрене, Бойница, Трекляно. Доколкото може да се приказва за клъстери с релативно високи резултати по математика, такива са да вземем за пример общините в област Смолян, както и в Средногорието.



Само в 9 общини междинната оценка по математика е по-висока от тази по български език. Задълбочаването на разликата сред достиженията по математика и български език приказва за съществени дефицити при образованието по математика в прогимназиалния стадий, обобщават от.

От института прецизират, че при прегледа на данните би трябвало да се има поради, че колкото по-малък е броят явили се възпитаници, толкоз е по-голяма вероятността междинният резултат в съответната община да варира доста от година на година и е допустимо измежду водещите да се подреди дребна община, където са се явили няколко добре готови възпитаници. Обратно – огромните общини, където годишно се явяват огромен брой възпитаници, в общия случай резервират релативно непрекъснати резултати.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР