Илия Бешков е роден на 24 юли 1901 година в

...
Илия Бешков е роден на 24 юли 1901 година в
Коментари Харесай

На днешния ден е роден големият творец и народен художник Илия Бешков

Илия Бешков е роден на 24 юли 1901 година в Долни Дъбник.След като в интервала 1918-1920 година следва в Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", той взема решение да се посвети на изкуството и записва живопис в Художествената академия.
Талантът му е видян още като студенти негови карикатури стартират да се появяват все по-често във вестници и списания - " Българан ", " Стършел ", " Див дядо ", " Вик ", " Маскарад ".

Илия Бешков Дунов е един отнай-талантливите и продуктивни български художници,като работи главно в региона на карикатурата. От 1945 година стартира да преподава в Академията, където по-късно става професор и началник на катедра " Графика ".

Умира на 23 януари 1958 година в София.

Името на Илия Бешков носи най-голямата художествена изложба в Плевен.

ХГ " Илия Бешков " се обитава в особено издигната за нея постройка през 1978 година, на бул. „ Скобелев ” 1 в Плевен.

Специално внимание в непрекъснатата й експозицияе отделено на патрона на галерията - огромният български художник Илия Бешков (1901-1958). Серията превъзходни композиции дават опция да бъде забелязано най-типичното, най-яркото и особено от неговото творчество.

Галерията съхранява повече от 1200 негови произведения – най-голямата сбирка в народен живописен музей и с извънредно значение.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР