Икономиката на Саудитска Арабия отчита 4.5% икономически спад през третото

...
Икономиката на Саудитска Арабия отчита 4.5% икономически спад през третото
Коментари Харесай

Свиването на нефтения добив потопи икономиката на Саудитска Арабия

Икономиката на Саудитска Арабия регистрира 4.5% стопански спад през третото тримесечие – най-големият от 2020 година, когато поради насилственото затваряне на стопанските системи доста страни регистрираха двуцифрено стесняване на брутния вътрешен артикул (БВП). Сега повода се крие в координираните дейности на ОПЕК+, чиито водещи членове са Саудитска Арабия и Русия, за стесняване на добивите и надлежно повдигане на цените. Това обаче в последна сметка е понижило приходите на Рияд от продажби на нефт със 17% на годишна база.

Растежът на стопанската система, която не е обвързвана с петрола, обаче също се е забавила, предава Bloomberg.

Това е първият спад на производството от началото на 2021 година Най-големият експортьор на недопечен нефт в света ограничи добива си през юли – до 9 млн. барела на ден. В момента кралството добива съвсем 1 милион барела на ден под междинното си равнище за последното десетилетие и наподобява ще остане на сегашните равнища на рандеман най-малко до края на тази година.

Икономическият напредък в Саудитска Арабия доближи съвсем 9% през 2022 година – най-бързият измежду страните от Групата на 20-те, с помощта на рекордния рандеман на недопечен нефт и войната на Русия в Украйна, която раздруса енергийните пазари. Това оказа помощ Брутният вътрешен продукт на Саудитска Арабия да надвиши 1 трилион $ за първи път.

Свиването на петролния бранш евентуално ще бъде най-силно през третото тримесечие “, съобщи Моника Малик, основен икономист в Abu Dhabi Commercial Bank PJSC, която чака саудитската стопанска система да се свие с 0.8% през тази година.

„ Очакваме по-малко стесняване на петролния бранш през четвъртото тримесечие в годишно изражение, като производството ще остане като цяло устойчиво “, добави тя.

Световната банка счита, че през 2023 година стопанската система на Саудитска Арабия ще се свие с близо 1%. Според предварителните данни растежът в непетролната сфера – която е главният мотор на заетостта и в която престолонаследникът Мохамед бин Салман влага трилиони долари, с цел да диверсифицира стопанската система – е повишен с 3.6%. На тримесечна база растежът отвън петрола е 0.1%, което е най-слабият ритъм на ускорение от края на 2020 година Общият Брутният вътрешен продукт спадна с към 4% на тримесечна база.

Данните, които не са свързани с петрола, сочат намаляване на инерцията, макар че високите държавни разноски са забележими в данните за третото тримесечие и ще бъдат в поддръжка, споделя Малик. Намаляването на зависимостта на саудитската стопанска система от продажбите на нефт е основна част от проекта „ Визия 2030 “ на принц Мохамед, който беше показан през 2016 година

Правителството съобщи, че е евентуално да записва дефицити до 2026 година, защото форсира разноските за планове, предопределени да насърчат нови браншове, като туризма и производството. Въпреки това петролът и тясно обвързваните с него артикули, като химикали и пластмаси, съставляват към 90% от износа през предходната година, съгласно Bloomberg Economics.

Министърът на финансите Мохамед Ал-Джадаан съобщи по време на финансова конференция предходната седмица, че е угрижен основно за стимулиране на растежа, който не е обвързван с петрола. Той добави, че чака растежът в бранша да доближи приблизително 6% до края на тази година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР