Игуаните със сигурност са едни от най-популярните рептили, които някога

...
Игуаните със сигурност са едни от най-популярните рептили, които някога
Коментари Харесай

Хранене на игуана

Игуаните сигурно са едни от най-популярните рептили, които в миналото са били държани като домашни любимци. Екзотичните животни имат строги хранителни и жилищни условия, могат да доближат огромни размери, да живеят дълго време и да са много мощни.

Те могат да бъдат сложни за опитомяване и да станат нападателни, в случай че не бъдат постоянно обработвани. Като цяло са огромен ангажимент и изискват доста грижи. Това, несъмнено, не значи, че игуаните не могат да са положителни домашни любимци, просто се нуждаят от подобаваща грижа още през цялото време и притежателите им би трябвало да имат верните упования.

Що се отнася до хранене на игуана, то би трябвало да кажем, че те имат извънреден вкус и могат да ядат по няколко пъти дневно. Дори и да увеличите порцията, няма заплаха от преяждане. Едно от най-важните условия обаче е храната им да е постоянно прясна. Игуаните в дивата природа са тревопасни животни, тъй че не си позволявайте да им давате човешка, храни за кучета или котешка храна.

Това би могло да аргументи здравословни проблеми с бъбреците и черния дроб на домашния ви любим и да редуцира живота му доста. Изключително нездравословни храни за игуана са и скакалците, насекомите и брашнените червеи, тъй че също ги изключете от менюто на вашата игуана.

Затова пък заложете на листни растения, плодове и зеленчуци. Можете да храните екзотичното гущерче с люцерна, детелина, зелен фасул, тиквички, грах, праз, лозови или черничеви листа, листа от репички, глухарчета, пащърнак, тиква и други. Макар че плодовете са доста по усета на игуаните, не трябва да прекалявате с дажбата. Приемете, че те са за десерт за вашия домакински любим и му давайте не повече от пет % от дневния дял.

 Игуана

При хранене на игуана в терариум внимавайте също с някои растителни артикули. Например спанакът и магданозът съдържат доста калий, само че и оксалати, които се свързват със свободния калий и пречат на усвояването му от организма. Това би могло да докара до калциев недостиг в тялото на вашата игуана. За заболяване на щитовидната ѝ жлеза могат да спомогнат зелето, карфиолът и броколите, защото те попречват усвояването на йод в организма ѝ.

Краставиците и марулите пък единствено пълнят стомаха на животинчето, тъй че не са целесъобразни. И без това нямат никаква хранителна стойност. Можете да ги употребявате единствено, с цел да разнообразите нормалното хранене на игуаната, защото и тя няма да яде дълго еднообразна храна. Игуаните си имат желания и е добре да тествате коя е обичаната ѝ храна, като несъмнено, се придържате към разрешените такива.

Игуаните, отглеждани в домашни условия, се нуждаят и от добавки, които би трябвало да се дават единствено веднъж седмично. Тъй като тялото на животинката не може да създаде калций, е добре да ѝ се дава в допълнение. Трябва обаче да купувате чист калций, а не подобен с прибавен фосфор и витамин D.

Игуаните се нуждаят и от прясна вода при хранене и сред храненията. Температурата в терариума също играе роля, защото игуаните се нуждаят от температура от към 85 градуса по Фаренхайт /около 24 градуса по Целзий/, с цел да усвоят храната си вярно. Това са също значими неща, явяващи се част от нормалните грижи за игуана.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР