ИАНМСП в лицето на изпълнителния директор Бойко Таков взе участие

...
ИАНМСП в лицето на изпълнителния директор Бойко Таков взе участие
Коментари Харесай

Изграждането на Национална контактна точка за отговорно бизнес поведение и развитието на МСП сектора – част от ИАНМСП

ИАНМСП в лицето на изпълнителния шеф Бойко Таков взе присъединяване в общата конференция на Business at OECD (BICA) – интернационалната бизнес мрежа към Организацияна за икономическо съдействие и развиване – Организацията за икономическо сътрудничество и раз, с над 7 милиона компании-членове, и Асоциацията на бизнесмените и работодателите в Унгария, която се организира в интервала 21-23 март 2022 година в Будапеща, Унгария.

Тазгодишното издание на конференцията е фокусирано върху дребния бизнес и предприемачеството, като лектори и участници очартават областите за бъдещо развиване и показват най-хубавите практики на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, с цел да улеснят създаването и внедряването на политики по отношение на дребните и междинните предприятия.

Сред участвиците в конференцията са заместник-главния сектерар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Йошики Такеучи, както и лекторите Ламия Камал-Чауи, шеф на Центъра на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за предприемачество, МСП, райони и градове към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Ласло Георг, секретар по стопански тактики и регулация към Министерството на нововъведенията и технологиите на Унгария, както и Милена Ангелова, основен секретар на АИКБ. От българска страна присъединяване взе още и Стефан Чайков – член на УС на АИКБ и координатор на присъединяване на Асоциация на организациите на българските работодатели в BICA.

В рамките на събитието в качеството си на началник на Националната контактна точка за България господин Таков организира среща с госпожа Виктория Фюзези, секретар на Националната контактна точка към Организацията за икономическо сътрудничество и раз в Унгария, която показа опита си в построяването и на локално равнище – развой, по койно страната ни сега работи.

“Участието на ИАНМСП в това събитие е повече от значимо, тъй като сега работим за изгаждането на Националната контактна точка за отговорно бизнес държание към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и опцията да обменим опит и да получим насоки в тази процедура е в действителност скъпа.

Всичко това се случва на фона на договарянията за присъединение на страната ни към Организацията и в тази връзка присъединяване ни тук в допълнение спомага построяването на ефикасна връзка с редица международни организации. Още повече, видяхме в действителност доста положителни практики, които бихме могли да използван в нашата страна “, разяснява господин Таков.

Малките и междинни предприятия са мощно наранени от застъпващите се рецесии, инфлацията, невиждано високите цени на електрическата сила и енергоносителите и имат потребност от елементарен достъп до финансиране. Преходът към цифровизация и климатична индиферентност не може да бъде сполучлив без присъединяване на МСП, които са тъканта на европейската стопанска система. Те са мотор за развиването на европейската стопанска система, като основават работни места и разцвет на жителите. Бюрокрацията и комплицираното законодателство, както на национално, по този начин и на европейско равнище, към момента са измежду водещите фактори, задържащи развиването на МСП в доста държави-членки на Европейски Съюз. Това съобщи в изявлението си основният секретар на АИКБ и вицепрезидент на SGI Europe доктор Милена Ангелова по време на конференцията „ Малък бизнес , огромна работа “ в Будапеща, Унгария. Необходимостта от предпочитано финансиране за МСП беше подчертана и в изявлението на заместник-генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз господин Йошики Такеуичи.

Събитието се провежда взаимно от бизнес организацията към Организацията за икономическо съдействие и развиване и Национална асоциация на бизнесмените и работодателите на Унгария. Участие в него взеха ръководещият шеф на Сити Груп Чарлз Рик Джонстън, държавният секретар по икономическа тактика и регулация доктор Ласло Гьорги, зам.-директорът на Центъра на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за предприемачество Надим Ахмад, съпредседателят на Национална асоциация на бизнесмените и работодателите на Унгария (VOSZ) доктор Патрик Ковач, шефът „ Публична политика на Европейски Съюз “ на Амазон Анна Клисурас.

За да поддържат кандидатурата на България за приемане в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, в събитието участваха господин Стефан Чайков – члена на УС на АИКБ и представител за поредна година на Асоциация на организациите на българските работодатели в Организацията за икономическо сътрудничество и раз и господин Бойко Таков – изпълнителен шеф на ИАНМСП и контактна точка за Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

В края на 2021 година Бойко Таков стана част от борда на шефовете на Международната мрежа за дребни и междинни предприятия. Притежава управнически опит в едни от най-развитите сфери на бизнес а, а ръководство на вложения, планове и финанси са единствено част от биографията му в региона на земеделието, енергетиката и инфраструктурата.

Дискусията протече в два панела. Първият разреши на участниците да обменят практики и начинания, които са били сполучливи за възстановяване на изискванията, продуктивността и устойчивостта на МСП. Специално внимание бе отделено на държавните начинания и партньорства, които са дали опция на МСП да действат и да процъфтяват през последните две години, минали под знака на пандемията от COVID-19.

По време на втория панел беше направена равносметка на споделения опит като се идентифицираха съответни начинания, които държавните управления биха могли да разширят благодарение на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Участниците насочиха своите рекомендации към Организацията за икономическо съдействие и развиване по какъв начин в идващите две години да се реализира прогрес в региона на предприемачеството.

Голяма част от дребните и междинни предприятия сега са в усложнение като се пробват да преодолеят компликации като спирания на веригата за доставки, забележителен дефицит на работна ръка и несъответствуваща подготовка, спад в търсенето и приходите от клиенти, възходяща инфлация, тласкана от невижданото повишаване на цените на електрическата енергия и природния газ.

В момента при дребните и междинни компании има нараснало търсене на пряка финансова поддръжка и в по-малка степен на финансови принадлежности, осигуряващи лесен и бърз достъп до банкови заеми и други източници на финансиране. „ Средствата на Европейски Съюз са от основно значение за увеличение на капацитета на МСП и е значимо в непрекъснат разговор с бизнес организациите и заинтригуваните страни да се възнамеряват ограничения, с цел да се усъвършенства достъпът до тях. Твърдо поддържам концепцията МСП да аплайват с формуляр от една страница за фондове на Европейски Съюз и се надявам, че тя ще бъде осъществена навреме. Заедно с това предлагам да се обмисли основаването и развиването на мрежа от финансови омбудсмани в държавите-членки, която да помогне на МСП сполучливо да аплайват и да получават финансиране “, съобщи доктор Ангелова.

Мрежата от финансови омбудсмани освен ще усъвършенства достъпа на фирмите до средства, само че ще даде опция на Европейската комисия да събира и проучва качествени данни, с цел да научи по какъв начин банките-посредници употребяват финансови принадлежности, с цел да доближат до фирмите, които най-вече се нуждаят от средства и какви са аргументите, в случай че не им бъде отпуснато кредитиране.

Според основния секретар на АИКБ и вицепрезидент на SGI Europe, икономическото възобновяване зависи значително от това какъв брой сполучливо МСП ще се приспособяват и работят в новата конюнктура. От извънредно значение за тях ще са и готовността им за цифровизация и адаптирането на провокациите, които слага Зелената договорка.

По думите ѝ доста от предприятията нямат знания и схващане за характерните климатични и екологични политики, в това число във връзка с условията на всички нови финансови принадлежности. Д-р Ангелова насочи предложение идващият обзор на представянето на МСП да се концентрира категорично върху главните пропуски в готовността им да отговорят на провокациите, наложени от прехода към климатична индиферентност и по какъв начин по-добре да се изработят и дават ограничения за поддръжка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР