И Сърбия, и Косово трябва да увеличат усилията си за

...
И Сърбия, и Косово трябва да увеличат усилията си за
Коментари Харесай

ЕС призова Белград и Прищина да ускорят нормализирането на отношенията си

И Сърбия, и Косово би трябвало да усилят напъните си за нормализиране на връзките след последното експлоадиране на принуждение, в случай че желаят да се причислят към Европейския съюз, сподели ръководителя на изпълнителната власт на ЕС Урсула фон дер Лайен във вторник.

Посещението на Фон дер Лайен в Белград идва единствено няколко дни откакто водачите на Франция, Германия и Италия приканиха Сърбия да " стигне до фактическото признание " на Косово , където беше оповестена самостоятелност през 2008 година, само че Белград продължава да счита за своя южна провинция.

Този ход следва възходящите опасения по отношение на опцията за открит спор сред Белград и Прищина след неотдавнашното експлоадиране на принуждение в обитаемото най-вече със сърби Северно Косово. Останалата част от Косово е преобладаващо етническа албанска.
 Пограничен случай със умрял служител на реда нажежи пристрастеностите сред Косово и Сърбия
Пограничен случай със умрял служител на реда нажежи пристрастеностите сред Косово и Сърбия

Президентът на Косово Вьоса Османи уточни, че случаят е оркестриран от сръбски незаконни групировки

Фон дер Лайен сподели, че участниците в конфликта сред въоръжени сърби и косовската полиция на 24 септември " би трябвало да бъдат подведени под отговорност и изправени пред правораздаването ".

" Това е безусловно значимо за двете страни (Косово и Сърбия) да се ангажират и да вървят по пътя на нормализацията ", сподели тя на конференция след среща с президента на Сърбия Александър Вучич.

" От значително значение е Сърбия да стартира използването на съществуващите съглашения и да не губи време за това ", сподели тя.

Преди това Белград се съгласи да предприеме стъпки за нормализиране на връзките с Прищина, в това число признаването на персонални документи, номера на коли и дипломи, само че изиска основаването на асоциация на сръбските общности, нещо, което Прищина до момента отхвърля.

Вучич сподели, че Сърбия ще извърши отговорностите си в сходство със споразуменията с посредничеството на Европейски Съюз, само че Белград има своите конституционни ограничавания.

" В сходство с това ще подходим отговорно и съществено към нашите отговорности ", сподели той.

С поддръжката на Русия, Китай и редица други страни, в това число Украйна и пет членки на Европейски Съюз, Белград отхвърля да признае Косово . Kонституцията на Сърбия преглежда Косово като южна провинция.
 Сърбия и Косово отново удариха на камък за нормализиране на връзките си
Сърбия и Косово отново удариха на камък за нормализиране на връзките си

Вучич е отказал да подпише съглашение с Курти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР