I. Пролог Честно да ви кажа, този текст не ми се

...
I. Пролог
Честно да ви кажа, този текст не ми се
Коментари Харесай

Менделсон, Кейт Буш и Васко Жабата -

I. Пролог

Честно да ви кажа, този текст не ми се пишеше...

Предпочитах да напиша някой различен. Например за Щокхаузен. Или за Франк Запа. Или за нещо друго.

Само че през днешния ден, на 24.08.2022 година, откривам, че в случай че напиша текст за гореспоменатите, той няма да бъде четен.

Днес, на 24.08.2022 година, всички ние се вълнуваме от това кой, за Бога, е Васко Жабата и коя е Цеца Мецата. И единственото, което ми дава някаква разтуха, е, че историята с тази...хм...песен на оркестър " Камчия ", издадена в миналото от фамозната компания " Сънрайз Маринов " не е казус. И че сходни неща към този момент са се случвали в историята на музиката.

Но да стартираме изначало.

Да кажем, че не знаете какво е това " Васко Жабата ". Време е да изправим тази неправда. Става въпрос за извънредно ранен представител на поп-фолка - песента на оркестър " Камчия ", носеща името " Комбайна-вършачка " .

Ето ви целият текс на тази невероятна творба в цялостната му хубост:

Няма да се караме,
няма да се биеме.
Вечер като лягаме,
колело ще караме.

Чуете мелодии,
хора, национални песни,
цигански кючеци,
всичките са лесни.

Припев:
Комбайна
вършачка
палаванте трошачка

На китарата Васко Жабата,
той ще свири, драги посетители единствено за вас.

На микрофона Цеца Мецата
тя ще пее драги посетители единствено за вас.

А ето и самата ария:



Ето тази ария е смаш шлагера на лятото. Въпреки че най-ранните данни за нея сочат датировка от 1991 година.

Защо този извънредно обезоражаващ със своето детско безумие опус става шлагер в този момент ще поговорим малко по-късно. А в този момент желая да насоча вниманието ви към това по какъв начин нещо става шлагер доста години след основаването си. И от Васко Жабата да се прехвърлим в света на класическата музика.

II. Бах и Менделсон

Не, че оркестър " Камчия " не са класици... Но преди много години един популярен композитор на име Йохан Себастиан Бах сътворява голямо количество творби. Както и 20 деца от 2 разнообразни дами, само че това е друга история.

Та...Бах е талант. И несъмнено е повлиял на цялата музика, която се е случила след него. Вероятно даже Васко Жабата, когато е бил на 7 годинки, се е опитвал да свири менует в до мажор от нотната тетрадка на Ана Магдалена Бах и си е мислил - " Ей, тука в случай че сложим малко макам хиджас и едно процвилване но Шабан Шаулич, ще стане върхът ".

Но времето минава, Бах си отива от тоя свят и музиката му е изцяло забравена. И по този начин съвсем столетие. Докато не се появява композиторът Феликс Менделсон Бартолди.



Феликс Менделсон Бартолди

Освен, че е превъзходен композитор и отличен диригент (впрочем Менделсон е създател на сватбения марш, който всички сте чували в ритуалната зала), той е и откривател на музиката. И в някакъв миг открива архиви с музика на Бах, който по това време (началото на 19. век) е изцяло пропуснат. Менделсон стартира да търси баховите архиви и стартира да извършва неговите творби.

И в случай че през днешния ден знаем кой е Бах и се прекланяме пред геният му, всички ние изискуем това колкото на самият Бах, толкоз и на Менделсон, който търси, възвръща и стартира да извършва и постанова баховата музика.

Но тъй като Бах е прекомерно ретро за сензитивните ни, полирани с Пауло Коелю и Ивана души, дано прескочим във времето напред и да се гмурнем в 70-те години в обичаната на дузина четирихилядници майка Русия...

III. Тро-ло-ло

Годината е 1976-та. Популярният и обичан съветски естраден артист Едуард Хил е на турне и в Швеция по време на подготовки за концерт съпровождащият го екип снима една ария.

Песента се назовава " Вокализ " и носи подзаглавието  " Радост от прибирането вкъщи " . Сега - какъв брой ли огромна е била насладата от Швеция да се прибереш в Магадан не знам, само че е значимо да отбележим, че песента е дело на композитора Аркадий Островски и, както се досещате, тя няма думи. Едуард Хил пее с доста смешни срички, в които ясно се дочува словосъчетанието " Тро ло ло ".

Ето и самата ария:



Песента минава и отпътува - една от хилядите детски песни, белязали соцреалистическия интервал в Съюз на съветските социалистически републики. Само че при започване на второто десетилетие на 21. век някой открива клипа на песента и го споделя във Facebook.

Песента провокира автентичен смях и за секунди клипът на дедо ви Едуард добива международна популярност. За няколко месеца прави милиони гледания в обществените мрежи и каналите за видеосподеляне. Стига се до такава степен, че песента е показана в световноизвестните шоупрограми " Колберт доклад " и " Шоуто на Джими Кимъл " , а номинираният за ОСКАР артист Кристоф Уолц прави свое осъществяване.

Песента става и част от разнообразни кинопродукции, измежду които сериалът " Family Guy " на " FOX ", както и филмът на режисьора Тод Уйлямс по сюжет на Стивън Кинг " Cell " , в който, прочее, зомбираните хора биват приспивани с песента на Едуард Хил...

За страдание, самият артист не може да се нарадва на своята ненадейно избухнала известност. Той е възрастен и през 2012 година умира, не успявайки да извърши поканата за турне в Съединени американски щати.

IV. „ Running Up That Hill " и Кейт Буш



В момента тази ария има 127 милиона гледания в You Tube. Това обаче не беше по този начин допреди няколко месеца.

Кейт Буш е от тези певици, които постоянно са свързвани по-скоро с арт направлението в поп музиката. Нейният известен дует с Питър Гейбриъл " Don`t Give Up " е прелестен, само че несъмнено не е лъжица за всяка уста.

През май тази година излезе последният, 4-ти сезон на паметната поредност на Нетфликс " Stranger Things " , в която основна роля имат 80-те години. Вероятно водени от тази концепция, създателите на поредицата със застарялата Уинона Райдър са решили да потърсят забравени осемдесетарски песни. И по този начин са стигнали до бутиковото парче на Кейт Буш, която от дълго време няма дейна кариера.

Впрочем точно това парче е мостът сред двата свята в четвъртия сезон на паметния сериал. И като споделям " паметен ", не се майтапя. Само за 1 месец песента, включена в " Stranger Things ", носи на Кейт Буш (родена през 1958 година) облага от над 2 милиона $ единствено от стрийминг платформи. За да сме точни, 2 300 000 $. В рубли не знам какъв брой са, но несъмнено са доста.

Така още един път се случва забравена ария и забравена певица да взривят музикалния бизнес.

V. На микрофона: Менделсон... ъъъ... Васко Жабата

И тук някъде е време да сложим завършек на този текст.

Казват, че в изкуството имало правдивост. Например - Ван Гог не е продал нито една картина, до момента в който е бил жив, а след това, откакто починал, картините му почнали да се трансформират в най-търсения арт артикул. А през 1990 година " Портрет на доктор Гаше " бе продаден за 82 милиона $ на търг на “Кристис ”.

Това е и правилно, и не е. Защото, въпреки това, много музиковеди приказват за Хайнрих Шютц - съвременник на Бах и Хендел, който не е имал шанса да има своят Менделсон. И по този начин творчеството му е съвсем изцяло изгубено, с дребни изключения.

И в този момент да се върнем на шлагера за Васко Жабата и Цеца Мецата. Написана някъде след седмата менте ракия през 1991 година, песента стана шлагер през днешния ден, още веднъж с помощта на обществените мрежи. И в това има солидна доза символика. Ако през днешния ден ние харесваме ария, родена от стомашни киселини и кофти махмурлук при започване на 90-те, то това демонстрира ясно къде се намираме и във времево-пространствения континуум.

Едни вършат електрически автомобили. Други - 3D импланти. Трети - виртуална действителност. Четвърти летят в Космоса. А ние вместо да вървим напред, си останахме при започване на 90-те. А като виждам тези, които се подмокрят от лика на Путин, мене в случай че питате, сме и в 70-те. Странното е, че през 70-те поп-фолк нямаше.

" И в този момент какво? ", ще попитате вие. Ами нищо. Ще чакаме своят Менделсон , своят " Stranger things " ... или своят Путин . Както пристигна...

...само да не разсърдим Цеца Мецата, че майката си трака...

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР