И новият Висш съдебен съвет (ВСС) ще бъде обект на

...
И новият Висш съдебен съвет (ВСС) ще бъде обект на
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: И новият Висш съдебен съвет ще е под натиск

И новият Висш правосъден съвет (ВСС) ще бъде обект на напън, като изказванията, че процедурата по избора му е опорочена са точно за нагнетяване на напрежението към кадровия орган. Това съобщи Ясен Тодоров, ръководител на етичната комисия в прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, пред бТВ.

Той означи, че за първи път парламентарната квота се избира с болшинство от две трети, което по думите му допуска консенсус и съгласие.

" Тези кандидатури бяха показаните преди 3 месеца. Всеки, който се е интересувал от тази процедура, е имал опцията да реши ", сподели Тодоров без да отговори дали при чуванията е имало опция да се задават въпроси от гражданските организации, свързани с качествата на претендентите – рецензия, която насочи Калин Калпакчиев, който е от опозицията във Висш съдебен съвет.

Тодоров означи, че този път квотата на Народното събрание във Висш съдебен съвет (равна по брой на кадровиците, издигнати с гласоподаване от съдии и прокурори в страната – бел.ред.) дава отговор на съотношението на парламентарните сили, до момента в който през 2007 година имало " един лист 11 души, гласувани накуп " и все от ръководещото по това време болшинство.

Ясен Тодоров счита, че по време на мандата си той и сътрудниците му са съумели да подобрят изискванията на труд на магистратите, тъй като заплатите са били увеличени с 24%.

" Медийният напън върху работата на Висш съдебен съвет беше голям. Висш съдебен съвет беше подложен на критика поради избрани кадрови решения, които не се харесват на избран кръг медии ", съобщи Тодоров.

Според него Калин Калпакчиев " лети на крилете на популизма " с изказванието, че болшинството във Висш съдебен съвет си е гласувало големи бонуси за след края на мандата.

" Лично аз няма да получа. Подал съм си молба да се върна на работа там, където съм работил. Не съм излязъл да удрям тъпана за това нещо. За разлика от Калпакчиев не съм взел нито лев от планове, той ще вземе в границите на 50 000 ", сподели Ясен Тодоров.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР