И до днес споровете на учени и религиозни представители се

...
И до днес споровете на учени и религиозни представители се
Коментари Харесай

Тайните на Стария завет – исторически разказ или измислица

И до през днешния ден разногласията на учени и религиозни представители се разпалват по отношение на Библията, нейните създатели, времето и задачата, с която е написана. Факт е обаче, че свещената книга дава тласъкът на религията на планетата.

За доста откриватели Старият завет е написан от разнообразни създатели, а не само от Мойсей. Има подозрения даже и в неговото битие, защото не е намерено нито едно историческо удостоверение за живота и делата му.

Докато в главата Битие разказите могат да бъдат признати като истории от сферата на легендите, частта за израелските царе внушава, че писанието е историческо удостоверение.

Прави усещане, че името на цар Давид се загатва най-често в Светото писание, а съгласно представители на научните междинни може би точно той е оставил следи за съществуването си.

В Библията се споделя, че царството на цар Давид е било от Египет до Месопотамия. В царството на Давид, неговия наследник Соломон и идващите им наследници хората се сплотяват от един господ – Йехова.

Дълго време тази история е считана за мит, до момента в който еврейски група от археолози не откриват античен надпис на арамейски върху един камък. Текстът е бил част от победно слово, възпяващо завладяването на Израел. В този фрагмент се загатва името на цар Давид.

 Археология

По-късно се откриват и други надписи, възхваляващи цар Давид и цар Соломон. Според някои това са едни от първите текстове, които са включени в Библията, написани към 1000 години преди Христа в двора на царете.

Вярва се също, че в град Хацо е открита 6-камерна врата, доказваща строителството през епохата на първите царе. Такава е била открита също в Газер и Мегидо.

В фрагмент от Библията се споделя за трите величествени порти, построени по еднакъв план. Структурата на тези врати символизирала единовластието в цялата страна.

Битките на израелските царе, разказани в Стария завет, са доказани и от открития е Египет, които описват за споровете на фараоните.

Потвърдено от археологията е и загиването на Давидовата династия след 400 години ръководство. Древните израелтяни били нападнати от вавилонците, които ги отвели в иго.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР